BiH
0

Moore: Potrebna strategija za rješavanje ratnih zločina

Sarajevo-x.com
''Ako se Državna strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina nastavi provoditi ovim tempom, rokovi za okončanje tog posla neće biti ispoštovani,” rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore kada se danas u Sarajevu sastao sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom.

On je obavijestio glavnog tužioca da trenutni politički zastoj u Bosni i Hercegovini sprečava i napredak na polju zaštite svjedoka i jačanja kapaciteta tužilaštava u cijeloj BiH.

Moore je rekao da će OHR nastaviti nadzirati provedbu ove strategije, ali da je jasno da domaći akteri moraju preuzeti punu odgovornost za ovaj proces i ubrzati rad na njemu.

"Regionalna saradnja u oblasti predmeta ratnih zločina također će pomoći tužiocima da dovedu zločince pred lice pravde,'' rekao je Moore. Glavni tužilac Brammertz je potvrdio da Haški tribunal podržava sporazume o saradnji u oblasti krivičnog gonjenja ratnih zločinaca, saopćeno je iz OHR-a.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Moore i glavni tužilac Brammertz konstatirali su da su prošle četiri godine od bijega Radovana Stankovića iz zatvora u Foči, te pozvali agencije za provođenje zakona u BiH i Srbiji da ga uhvate. ''Sud BiH osudio je Radovana Stankovića za silovanja i zločine protiv čovječnosti počinjene u Foči 1992. godine' i on predstavlja prijetnju za društvo gdje god da se nalazi,” rekao je Moore.

Glavni tužilac Brammertz je istakao da je Radovan Stanković bio prvi haški optuženik čiji je predmet prebačen domaćem pravosuđu, u okviru strategije zatvaranja Haškog tribunala.

Moore i Brammertz su se složili da je zadovoljenje pravde preduvjet za trajni mir i pomirenje u BiH i regiji. Moore je rekao da će OHR nastaviti blisko sarađivati sa Tribunalom kako bi se osigurala puna saradnja vlasti BiH sa tom institucijom.