BiH
0

Moore: Očekujemo ispunjenje obećanja iz predizbornih kampanja

FENA
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proteklih osam godina obilježeno je političkim zastojem i stagnacijom Bosne i Hercegovine u gotovo svim oblastima, iako je 2014. godina doživjela neka ključna dešavanja, kazao je u intervjuu za Agenciju Fena šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore.

Podsjetio je na februarske proteste koji su ilustrirali nezadovoljstvo i frustracije građana te na majske poplave.

"Nakon šteta izazvanih poplavama i klizištima, građani BiH zaboravili su na općinske i entitetske linije razgraničenja i pomagali jedni drugima da se oporave od prirodne nepogode, neovisno o entičkom porijeklu ili mjestu stanovanja", kazao je Moore.

Konačno, kaže, oktobarski izbori su pokazali kakav su izbor glasači napravili, ojačavši neke političke stranke, a neke oslabivši. Sada je, smatra Moore, na političkim vođama u BiH da završe proces formiranja vlasti te da poduzmu aktivnosti ka napredovanju države.

Prisjeća se da je, kada je tokom prvih mjeseci kao šef Misije OSCE-a posjetio mnoga mjesta u BiH i razgovarao s mnogim ljudima, primijetio njihove frustracije koje su bile očite.

"Građani BiH očekuju od svojih vođa da poduzmu konkretne korake, posebno u oblasti ekonomije i otvaranja radnih mjesta", kazao je Moore, dodajući da s nestrpljenjem očekuju saradnju s efikasnim vlastima koje će ispuniti obećanja iz predizbornih kampanja i iskoristiti potencijale BiH.