Srebrenica
39

Moore: Bol i tugu je nemoguće zaboraviti, ali građani BiH moraju živjeti u sadašnjosti

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, rekao je uoči komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici da se prošlost ne može zaboraviti, ali da građani BiH moraju živjeti u sadašnjosti.

On je rekao da se moraju poštovati prava svih građana BiH i da se nikada ne smije zaustaviti potraga za pravdom. Istakao je da OSCE radi u korist vladavine prava.

Moore je kazao da žrtve i preživjeli ni danas nemaju pravdu i satisfakciju te da OSCE radi sve da građani BiH mogu živjeti u zemlji s dobrim pravosudnim institucijama.

"11. jula moramo imati na umu sve žrtve i budućnost BiH te koju ulogu možemo da imamo i mi zajedno s partnerima iz BiH", rekao je Moore.

Ambasador je poručio da se ne može zaboraviti prošlost, ali da se mora živjeti u sadašnjosti. Istakao je da se bol i tuga ne mogu zaboraviti i da se to ne može tražiti ni od koga.

"Trebamo govoriti o načinu izgradnje boljeg i prosperitetnijeg društva u ime svih građana BiH", kazao je Moore.

Što se tiče aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, Moore je kazao da mu je Grujičić u više navrata kazao kako on želi raditi za dobrobit svih građana Srebrenice.