Dan ljudskih prava
0

Moon: Vlasti se moraju fokusirati na LGBT prava

SRNA
Patrick Moon
Patrick Moon
Ambasador SAD u BiH Patrick Moon rekao je da BiH svoj izborni sistem treba da uskladi s odlukom Evropskog suda za ljudska prava tako što će omogućiti svim svojim građanima da se kandiduju za izbore za Predsjedništvo BiH i Dom naroda na državnom nivou.

Moon je naveo na svom blogu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra, da su dostojanstvo i ljudska prava zagarantovani rođenjem, "ali da sadašnji sistem u BiH diskriminiše manjine koje rođenjem ne stiču pravo da budu zastupljene".

On je naglasio da, iako se izazovi ponekad čine nepremostivim, postoji nekoliko konkretnih koraka koje BiH može da preduzme kako bi napredovala u pogledu poštivanja ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, BiH treba da ispuni svoje obaveze prema 100.000 osoba koje su raseljene još od vremena rata, posebno prema 8.000 osoba koje su još uvijek u kolektivnim centrima, tako što će pružiti podršku njihovom povratku ili obezbijediti trajno rješenje njihovog statusa uz pravednu kompenzaciju.

Ambasador SAD je ukazao da se s ispunjavanjem ovih obaveza može početi odmah obezbjeđivanjem sredstava za provođenje zakona koji je već usvojio parlament BiH.

"BiH treba energično i u potpunosti da provodi svoje zakone o rodnoj jednakosti i zabrani diskriminaciju, da uskladi svoje državne i entitetske krivične zakone koji se odnose na trgovinu ljudima, te da se više posveti projektu Decenija Roma. Zaštita prava ranjivijih grupa, uključujući manjine i žene, mora biti prioritet", poručio je ambasador SAD. 

On je naglasio da se vlasti takođe moraju fokusirati na oblast ljudskih prava koja je često zanemarena - prava lezbijske, gay, biseksualne i transrodne populacije.
"Opšta deklaracija o ljudskim pravima se odnosi na sve ljude, ne samo na nekolicinu. To što ste žena ili pripadnik rasne, vjerske, plemenske ili etničke manjine, ili pripadnik lezbijske, gay, biseksualne ili transrodne populacije, ne čini vas manje ljudskim bićem", ističe Mun. 

"Žalosno je vidjeti da se u BiH mnoga ljudska prava uskraćuju ili nedovoljno poštuju", naveo je Moon, ističuću da je Međunarodni dan ljuskih prava prilika da se u BiH oda počast aktivistima i braniocima ljudskih prava koji se bore za zaštitu prava invalida, djece, etničkih i vjerskih manjina, raseljenih lica, žrtava i porodica žrtava rata, za prava običnih građana i prava medija da se slobodno izražavaju. 

Moon je apelovao na građane BiH da u subotu, kada se obilježava Dan ljudskih prava, razmisle šta ljudska prava znače i šta se može uraditi na promociji tolerancije i razumijevanja u zajednici.

Sutra se obilježava Dan ljudskih prava, odnosno 63 godine otkako je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Opštu deklaraciju o ljudskim pravima.