Ustav treba mijenjati
1

Moon: Napredak BiH nedovoljan za status zemlje-kandidata

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon istaknuo je u intervjuu za Radio Federacije BiH da BiH napreduje na putu ka euroatlantskim integracijama, ali da to nije dovoljno da bi postala podoban kandidat za članstvo.

Na pitanje koliko je u trenutku ponovo zakompliciranih političkih odnosa, posebice previranja u Federaciji BiH u posljednjih mjesec dana, Bosna i Hercegovina udaljena od euroatnskih integracija, prije svega članstva u NATO-u, ambasador Moon je rekao da je BiH napredovala i napreduje ka ciljevima potpune integracije, naročito u zadnje vrijeme.

Međutim, prema njegovom mišljenju, zemlja je još u nekim ranim fazama njenih aktivnosti da bi postala podoban kandidat za članstvo u obje organizacije.

Bez miješanja u rekonstrukciju vlasti

Što se tiče NATO saveza, amabasador Moon istakao je da su politički lideri potpisali 6. marta važne dokumente za rješavanje vojne imovine, ali da nažalost još Parlament i Vijeće ministara BiH nisu djelovali u vezi s tim dokumentima.

"Ja ih potičem da odmah djeluju u vezi s ovim dokumentima kako bi počela registarcija vojne imovine", poručio je američki ambasador.

Komentirajući rekonstrukciju federalne vlasti i Vijeća ministara, Moon je kazao da se SAD neće miješati u ovaj proces jer je to unutrašnje pitanje , ali da je jako važno da proces prekomponiranja vlasti se ne oduži, već da što je moguće brže bude završen, jer vlade moraju brzo reagirati u vezi s nekim bitnim pitanjima sa kojim se suočavaju parlamentarna tijela.

Ocjenjujući stanje ljudskih prava u kontekstu promoviranja Izvještaja za 2011. godinu, Moon je rekao je da Bosna i Hercegovina ima miješanu situaciju.

"Postoje pozivne naznake, u nastojanjima da se promoviraju ljudska prava, ali u 2011. kada je u pitanju trgovina ljudima stanje nije baš dobro“ zaključio je.

Odgovarajući na pitanje na koji način treba mijenjati Ustav Federacije BiH kako bi bila povećana prava građana hrvatske nacionalnosti, američki ambasador je naglasio da treba mijenjati Ustav jer je neefikasan i skup, ali da to nije brz proces.

"SAD podržavaju odluku PIK- a da zatvori ured OHR-a i da suspendira funkcije supervizora za Brčko Rodericka Moora. Brčko može služiti kao model zemlje, ali postoji još problema na koje treba usmjeriti pažnju" istakao je ambasador Moon.

Komentirajući pitanje da je Vlada Federacije uputila pismo Arbitražnom tribunalu za Brčko , a koje se zasniva na Deklaraciji o neprihvatanju ukidanja supervizije u Brčko Distriktu, američki ambasador rekao da misli "da se inicijativa koju predstavlja ovo pismo bavila situacijom u kojoj bi se supervizija u Brčkom završila, što nije slučaj jer supervizija nije okončana, bez obziro što je ambasador Moor suspendirao svoje aktivnosti“ .

Političari u Mostaru ne rade ništa

O situaciji u vezi sa Srebrenicom, Moon je kazao da je Srebrenica vrlo osjetljivo pitanje za SAD.

"Mi smo razmatrali ovo pitanje predstojećih izbora detaljno i podržavamo odluku koja je jednoglasno usvojena od svih stranaka 2008. godine da se odredbe iz te godine neće ponoviti. Mi podstičemo registriranje glasača u Srebrenici u skladu sa zakonima ove zemlje i želimo da načelnik bude onaj ko će predstavljati interese svih građana“, kazao je.

Izrazio je nadu da će u Srebrenici biti kvalitetni i konkurentni izbori.

Prema njegovom mišljenju je jako važno da Potočari i godišnja ceromonija budu zaštićeni i da uživaju potporu lokalne vlasti kako bi se sačuvalo sjećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici.

"Koliko znam oko 300 ljudi se registriralo, bili bi zabrinuti ukoliko bi bilo nastojanja od RS , koja bi se na nekin način miješala ili ometala ljude da se u skladu sa zakonom registriraju“ rekao je Moon.

Komentirajući činjenicu da u Mostaru neće biti lokalnih izbora rekao je da će kao najočiglednija posljedica, ako ne bude izbora biti ta da će svi vijećnici izgubiti svoj posao što iskreno ne zvuči tako loše.

"Političari u Mostaru ništa ne čine, ne traže rješenja, vrlo sam razočaran situacijom u Mostaru. Moraju pronaći rješenja i to vrlo brzo", smatra ambasador Moon.

Na pitanje kakva su očekivanja Sjedinjenih Američkih Država od novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u kontekstu odnosa Beograd Sarajevo-Banja Luka izrazio je optimizam u pogledu buduće nove vlade "unatoč činjenici da je novi srbijanski predsjednik imao uznemiravajuće i loše komentare koji su se ticali poricanja genocida u Srebrenici. SAD su izrazile čvrsto neodobravanje ovih komentara. Važno je da se bude okrenuto ka budućnosti" rekao je američki ambasador Patrick Moon.