Podrška i u budućnosti
0

Moon: Impresioniran sam radom ICMP-a

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Patrick Moon obišao je objekte Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Tuzli dan nakon što su porodice nestalih širom svijeta obilježile Međunarodni dan nestalih, saopćeno je iz ICMP-a.

U pratnji Kathryne Bomberger, generalne direktorice ICMP-a, ambasador Moon je posjetio Odsjek za koordinaciju identifikacija (ICD) gdje se nalaze i obrađuju svi uzorci krvi koje je ICMP prikupio od članova porodica nestalih i svi uzorci kostiju zaprimljenih od državnih tijela.

Nakon što ih se označi bar kodom, šalju se u laboratorije za analizu DNK u Sarajevu i u Banju Luku na daljnju obradu. Slijedi ekstrakcija, a potom se profili DNK unose u ICMP-ovu bazu podataka i prolaze proces poređenja.

Ambasador je posjetio i Projekt identifikacije Podrinje (PIP), koji je pokrenut s posebnom namjenom – pomoći u identifikaciji osoba nestalih padom Srebrenice 1995. godine.

"Impresioniran sam radom ICMP-a, a posebno je upečatljiva pomoć koju pruža Bosni i Hercegovini u identifikaciji nestalih tokom sukoba iz 90-ih godina. ICMP je pomogao BiH da uspostavi Institut za nestale osobe, koji traga za nestalima bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili nacionalnu pripadnost. Osim toga, ICMP podržava rad brojnih udruženja porodica nestalih osoba. Zahvaljujući zajedničkom radu ICMP-a, domaćih institucija i porodica nestalih, te uz podršku međunarodne zajednice, do danas je dvije trećine nestalih identifikovano, što predstavlja uspjeh bez presedana", kazao je tokom posjete ambasador Patrick Moon.

Posebno je iskazao ponos na ulogu američke vlade prilikom osnivanja ove organizacije koja je prevazišla očekivanja u pogledu identifikacije nestalih upotrebom DNK tehnologije, čime je omogućena identifikacija osoba koje bi bilo nemoguće identifikovati na bilo koji drugi način.

"Moja vlada će i dalje podržavati ICMP i njegov rad u BiH, jer uviđamo njegov značaj za porodice nestalih, pomirenje i potpunu provedbu vladavine prava“, kazao je ambasador Moon.

Generalna direktorica ICMP- Katryne Bomberger istakla je da je podrška američke vlade bila važna za rad ICMP-a, osobito u Bosni i Hercegovini gdje je sjedište i gdje smo najviše uključeni u proces traženja i identifikacije nestalih.

"Želim iskoristiti ovu priliku i pozvati vlasti Bosne i Hercegovine da nastave aktivno podržavati rad Instituta za nestale osobe i Tužilaštvo BiH u procesu pronalaženja, ekshumacije i identifikacije preostalih 10.000 nestalih osoba. Također želim podsjetiti vlasti BiH da Zakon o nestalim osobama i Fond za pomoć porodicama nestalih još nisu u potpunosti provedeni, što stvara složenu pravnu situaciju za preživjele članove porodica nestalih."

Američka vlada od 1996. godine podržava ICMP putem grantova čiji iznos prelazi 40 miliona američkih dolara za aktivnosti na području zapadnog Balkana. Zahvaljujući ovim grantovima, ICMP uspješno vodi najnapredniji sistem laboratorija za istovremenu analizu velikog broja uzoraka DNK, posvećen identifikaciji osoba nestalih u oružanim sukobima, usljed kršenja ljudskih prava i prirodnih katastrofa.

Od 40.000 osoba, koliko se procjenjuje da je nestalo tokom sukoba na području bivše Jugoslavije, ICMP je uz pomoć tehnika zasnovanih na analizi DNK od 2001. godine do danas identificirao 16.294 osoba, od čega se 13.626 odnosi na BiH. Od tog broja, 6.616 identifikovanih odnosi se na žrtve pada Srebrenice 1995. godine.

ICMP-ove aktivnosti u svijetu uključuju pružanje pomoći vladama zapadnog Balkana, Iraka, Filipina, Čilea i Kolumbije, kao i pomoći Kuvajtu, Norveškoj, Tajlandu i Južnoj Africi.