BiH
5

Moon: Činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid ne može biti poricana

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon održao je danas govor polaznicima Ljetnog univerziteta u Memorijalnom centru Potočari.

Moon je istakao da je počastvovan što je u društvu rabina Arthura Schneiera, osnivača i predsjednika Fondacije "Prigovor savjesti".

Podsjetio je na užasne događaje koji su se desili u Srebrenici prije 17 godina i istakao da oni moraju biti predmet objektivne i u potpunosti dokumentovane historijske zabilješke koju ne mogu osporavati oni koji smatraju da imaju neku korist od negiranja genocida.

"Također vas pozivam da ovo ne bude za vas samo akademsko iskustvo već da educirate ljude o tome kako naizgled harmonično multietničko društvo može skrenuti u sukob, ratna djejstva i genocid, te da pomognete ljudima da shvate vrijednosti i prednosti multikulturalnog, raznolikog društva, te prednosti koje svim ljudima donosi zajednički život u miru. Sada, kada ste ovdje i kada ste vidjeli ovo mjesto, sada kada ste razgovarali s onima koji su preživjeli genocid, sada kada znate šta je urađeno njima i njihovim najmilijim i kako genocid i dalje utiče na njihovo društvo, sada shvatate zašto sam vas pozvao da učestvujete u nečemu većem od vas samih", kazao je Moon.

Podsjetio je da vlada SAD-a i njeni međunarodni partneri ostaju posvećeni tome da počinioci genocida moraju odgovarati.

  • Činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. ne može se poricati. Oni koji poriču genocid odvlače pažnju od neophodnih nastojanja da se zadovolji pravda i odgađaju proces pomirenja, istakao je.

Podsjetio je na izjavu predsjednika SAD-a Baracka Obame u kojoj je predsjednik istakao da 11. jula odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet.

  • Ime Srebrenice uvijek će biti povezano s najmračnijim događajima iz 20. stoljeća. Što se tiče žrtava, pravda se djelimično ostvaruje u sudovima u Haagu i BiH gdje počinioci ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela. Znamo da bolna prošlost neće sputavati budućnost Srebrenice i BiH. Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjere ovog zločina, da se opravdavaju motiv za ovaj zločin, da se okrivljuju žrtve i negira nepobitna činjenica da je to bio genocid. Svi mi želimo nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana BiH i Balkana, jer to će značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u BiH i drugdje u regionu i dovelo do genocida u Srebrenici. I dok se 11. jula ukopavaju nove nevine žrtve ove tragedije, Sjedinjene Države su uz građane BiH i još jednom izražavaju žaljenje velikom broju onih koji su izgubili svoje najmilije. Oni su u našim srcima i s njima suosjećamo te se trajno obavezujemo da ćemo podržati njihove težnje ka boljoj budućnosti, napisao je Obama.

Moon je dodao da je Obamina izjava više od poziva za ostvarenje pravde, na čemu svi moramo nastaviti raditi bez oklijevanja.

  • U njoj nas sve također poziva da liječimo rane i promoviramo pomirenje i, na kraju, oprost. Kao akademici i edukatori, možete odgovoriti na ovaj zadatak sakupljanjem i prezentiranjem činjenica, s naučnog stanovišta i objektivno, ali također i tako da inspirišete one koji pravdaju počinioce ovakvog zločina da preispitaju svoje stavove i suoče se s razlozima njegovog negiranja. Tako ćete možda podstaći ožalošćene da otvore svoja srca i da budu spremni za pomirenje. To je vaš zadatak kao ljudi koji se bave proučavanjem genocida i procesa pomirenja. Kao što sam vam rekao ranije, to nije jednostavno niti će ikada biti jednostavno, ali za BiH i druga podijeljena društva koja proučavate, nema alternative, naglasio je Moon, saopćila je Ambasada SAD-a.