{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moon: Ashton je bila vrlo jasna, presuda "Sejdić-Finci" mora biti implementirana

F
18.4.2013. u 19:49
4
5
Moon: Ashton je bila vrlo jasna, presuda "Sejdić-Finci" mora biti implementirana
4
Moon: Ashton je bila vrlo jasna, presuda "Sejdić-Finci" mora biti implementirana
Patrick Moon (Foto: Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon kazao je večeras u izjavi za Agenciju FENA da je visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je danas posjetila Sarajevo, bila vrlo jasna u svojoj izjavi političarima u BiH.
Ashton je danas izrazila veliko razočaranje što od njene posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila s tadašnjom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, nije ostvaren nikakav napredak.

Ona je upozorila da pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić- Finci" neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

"Bh. lideri trebaju u zjedničkom djelovanju demonstrirati stanovnicima u BiH da su sposobni povesti ovu državu prema Evropskoj uniji. Bila bi šteta i veliko razočarenje ako bi se politički lideri sada samo povukli iz ovog procesa", istaknuo je Moon.

Podsjetio je da su politički lideri došli do nekog zajedničkog rješenja tokom sastanaka u Bruxellesu, a taj model implementacije je još uvijek "na stolu" iako se on može mijenjati i prilagođavati u cilju zadovoljanja svih učesnika u procesu.

"Postoje još tri prijedloga za implemetaciju presude koja su u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje je moguće primjeniti no moguće je predložiti i neki drugi model", smatra Moon.

Presuda mora biti implementirana veoma brzo, naglašava Moon, bez toga BiH neće moći nastaviti dalje negirajući ljudska prava velikom dijelu svog građanstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: