{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moon: Ashton je bila vrlo jasna, presuda "Sejdić-Finci" mora biti implementirana

F
18.4.2013. u 19:49
4
5
Moon: Ashton je bila vrlo jasna, presuda "Sejdić-Finci" mora biti implementirana
4
Moon: Ashton je bila vrlo jasna, presuda "Sejdić-Finci" mora biti implementirana
Patrick Moon (Foto: Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon kazao je večeras u izjavi za Agenciju FENA da je visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je danas posjetila Sarajevo, bila vrlo jasna u svojoj izjavi političarima u BiH.
Ashton je danas izrazila veliko razočaranje što od njene posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila s tadašnjom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, nije ostvaren nikakav napredak.

Ona je upozorila da pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić- Finci" neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

"Bh. lideri trebaju u zjedničkom djelovanju demonstrirati stanovnicima u BiH da su sposobni povesti ovu državu prema Evropskoj uniji. Bila bi šteta i veliko razočarenje ako bi se politički lideri sada samo povukli iz ovog procesa", istaknuo je Moon.

Podsjetio je da su politički lideri došli do nekog zajedničkog rješenja tokom sastanaka u Bruxellesu, a taj model implementacije je još uvijek "na stolu" iako se on može mijenjati i prilagođavati u cilju zadovoljanja svih učesnika u procesu.

"Postoje još tri prijedloga za implemetaciju presude koja su u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje je moguće primjeniti no moguće je predložiti i neki drugi model", smatra Moon.

Presuda mora biti implementirana veoma brzo, naglašava Moon, bez toga BiH neće moći nastaviti dalje negirajući ljudska prava velikom dijelu svog građanstva.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: