BiH
209

"Monstrum s Grbavice" zbog nediscipline prebačen u izolaciju u KPZ Foča

SRNA
Veselin Vlahović (Foto: Sud BiH)
Veselin Vlahović (Foto: Sud BiH)
Veselin Vlahović zvani Batko, koji je osuđen na 42 godine zatvora za ratni zločin na području Sarajeva, zbog nediscipline je prebačen u Odjeljenje posebnog režima izdržavanja kazne zatvora unutar Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča.

"Neslužbeno sam saznao da je on navodno pričao da bi pokušao da pobjegne iz zatvora. Poznato mi je da je imao određenih zdravstvenih problema i da je bio upućen na liječenje u Banju Luku i vraćen ponovno u Foču, te da je pod tretmanom izolacije", rekao je Radivoje Lazarević, koji je branio Vlahovića tokom sudskog postupka pred Sudom BiH.

Prema riječima Lazarevića, Vlahović se nalazi u izolaciji koja znači "zatvor u zatvoru".

"Nije u režimu koji je zadan za zatvorenike, nego u strožem", pojasnio je Lazarević.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske potvrdili su da se, zbog procjene bezbjednosnog rizika od eventualnog bjekstva, Vlahović nalazi u Odjeljenju posebnog režima.

Načelnik Odjeljenja za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova Ministarstva pravde RS Duško Šain kaže da će Vlahović, na osnovu procjene rizika njegovog ponašanja i vladanja, jedno vrijeme biti smješten u tom posebnom odjeljenju.

Presudom Suda BiH Vlahović je osuđen na 42 godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, prenosi Birn.

On je uhapšen u Španiji u martu 2010. godine, a pet mjeseci kasnije izručen je BiH.