Stao u odbranu
145

Mons. Tomašević: Kardinal Puljić je samo ukazao na potrebu donošenja pravednih zakona

Klix.ba
Nakon što je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio da se Hrvatima u BiH oduzimaju prava i dodao da je i Hitler na zakonit način došao na vlast, monsinjor Ivo Tomašević je stao u Puljićevu odbranu kazavši da je kardinal samo ukazao na potrebu donošenja pravednih zakona.

"Nakon telefonskog razgovora s kardinalom Puljićem, koji se ovih dana nalazi na službenom putu u inozemstvu, prenosim njegove riječi da je u spomenutim propovijedima govorio o zakonima kojima se legalizira nepravda i o potrebi mijenjanja takvih zakona, a pri tome nije usporedio nikoga s bilo kojom osobom iz povijesti koje je tom prigodom spomenuo", navodi mons. Tomašević.

On je podsjetio da je kardinal Puljić u svojoj propovijedi u Mariji Bistrici najprije spomenuo da su Isusa raspeli po zakonu prema odlomku iz Evanđelja po Ivanu u kojem glavari svećenički i sluge odgovaraju rimskom upravitelju Pilatu, na njegovu primjedbu da na Isusu ne nalazi nikakve krivice: "Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti jer se pravio Sinom Božjim".

"Kardinal Puljić podsjetio je i na brojne nepravedne presude nakon svršetka Drugog svjetskog rata donesene na temelju zakona kada su osuđeni i mnogi nedužni ljudi, a velikom broju osobama i institucijama oduzeta je imovina koja do danas nije vraćena. Između ostalog, spomenuo je i Hitlerov dolazak na vlast uz pomoć zakona te zapitao, donose li se zakoni zato 'da čovjeka brane, njegovo dostojanstvo i njegova prava?".

Mons. Tomašević je naglasio da kardinal Vinko Puljić nije nikoga uporedio sa bilo kojom osobom iz historije, nego samo ukazao na nužnost mijenjanja zakona kojima se legalizira nepravda bez obzira o kojem je zakonu riječ.

"Kardinal Puljić nije usporedio nikoga s bilo kojom osobom iz historije koje je spomenuo bilo da je riječ o Isusu Kristu, koji je nevin osuđen na temelju tadašnjeg zakona, ili o onima koji su donosili zakone nakon 1945. godine ili o Adolfu Hitleru koji je donio takve zakone koji su mu omogućili apsolutnu vlast. Kardinal Puljić stavio je ponovno u središte potrebu donošenja zakona koji će biti takvi, kako je i sam rekao u propovijedi, 'da čovjeka brane, njegovo dostojanstvo i njegova prava'", naveo je monsinjor Ivo Tomašević.