{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Monografija "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992.-1995.“ predstavljena u Sarajevu

5.11.2015. u 10:54
86
15
Monografija "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992.-1995.“ predstavljena u Sarajevu
86
U Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je promovirana monografija "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992.-1995.“ autora mr. Muamera Džananovića, u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.
Monografija predstavlja rezultat autorovog višegodišnjeg empirijskog istraživanja, u kojem su, na ozbiljan i naučnim metodama zasnovan pristup, utvrđene sve činjenice o zločinima nad djecom u Goraždu tokom opsade, saopćeno je iz Instituta.

Knjigu su promovirali dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Dželal Ibraković, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i Avdo Huseinović, publicist. Posebno je bilo zapaženo obraćanje Naze Gazibare, majke kojoj je velikosrpski agresor istom granatom u Goraždu 20. aprila 1994. ubio dva sina, Nermina (1985) i Amira (1989.), sestričnu Dženitu Pilav (1984.), a nju i njenog supruga teško ranio, zbog čega imaju posljedice i danas. Tokom opsade Goražda 1993. godine ubijena joj je i sestra, Dženitina majka.

Promociji su u prepunoj Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo prisustvovali roditelji i srodnici ubijene djece Goražda, osobe iz političkog, kulturnog i javnog života, brojni gosti te nekoliko stotina građana Sarajeva. Promocija je otvorena izvedbom kompozicije Johana Sebastiana Bacha "Preludij iz Suite br. 2“, koju je na violončelu izveo Alek Isaković, učenik Srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi profesorice Anele Smajić.

Mr. Muamer Džananović rođen je 1985. godine. Zaposlen je kao viši stručni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao je na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Trenutno pohađa doktorski studij na istom fakultetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: