Naša stranka
0

Monoetnički gradovi zbog nacionalističkih vlasti

Sarajevo-x.com
Povodom izjave Srđana Dizdarevića, predsjednika Helsinškog odbora BiH, da je Sarajevo postalo dominantno muslimanski grad, Naša stranka smatra da je to rezultat vladajućih nacionalističkih politika u BiH, saopšteno je iz ove stranke.

Nacionalističke politike u našoj zemlji su nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma nastavile razvijati politike rata u miru, smatraju u Našoj stranci. Otud je ratno etničko čišćenje, praćeno genocidom, masovnim i drugim ratnim zločinima, u miru dobilo svoju licemjernu političku varijantu. Sarajevo, kao glavni grad države, žrtva je upravo takvih politika. Ono nije samo dominatno muslimanski, već i grad koji je deurbaniziran, klerikaliziran, a sve više gubi svoj multietnički i multikulturni duh.

Kako ističu iz Naše stranke, vladajuće nacionalističke politike žele na etničkoj osnovi zaokružiti etničke teritorije, pa su uz Sarajevo i drugi gradovi postali dominantno monoetnički ili podijeljeni gradovi. Takav je slučaj i sa npr. Banjalukom, Bijeljinom, podijeljenim Mostarom, Stocem, ali i svim drugim gradovima u BiH. Kada se ima u vidu ukupan prostor naše zemlje, dolazi se do nedvosmislenog zaključka da nacionalističke politike pretvorile konstitutivne bosankohercegovačke nacije u nacionalne manjine, pri čemu Hrvati i Bošnjaci trpe potpunu političku marginalizaciju u Republici Srpskoj, a takav slučaj je i sa Srbima na prostoru Federacije. Istodobno s tim, Hrvati i Bošnjaci u Federaciji nastoje na teritorijima gdje su jedni dominatni u odnosu na druge ostvariti političku dominaciju.

Nadalje, militantne nacionalističke politike ne mogu ostvariti punu ravnopravnost bosanskohercegovačkih nacija na cijelom prostoru BiH, pa je naša zemlja etnoteritorijalno ispracelizirana.

Zalažući se za potpunu ravnopravnost svih nacija, nacionalnih manjina, građanki i građana na cijelom prostoru BiH, Naša stranka iz osnova će promijeniti model politika, političkog i institucionalnog uređenja BiH, kako bi se naša zemlja konačno oslobodila od mračanjaštva nacionalizma, srdenjovjekovnog duha klerikalizama, religazije politike i politizacije religije. Sarajevo, ali svi drugi gradovi u BiH moraju se iznova urbanizirati, vratiti svoj multietnički i multikulturni sadržaj i osloboditi se iz kandži primitivne vlasti pod kojom postupno umiru, zaključuje se u saopštenju Naše stranke.