Revizorski izvještaj
8

Monitoring kvaliteta zraka nije uspostavljen u pet kantona, nadležni neefikasni

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nadležne institucije nisu bile efikasne u provođenju aktivnosti na smanjenju zagađenosti zraka, ocjena je iz izvještaja revizije učinka naslovljenog Aktivnosti nadležnih institucija u Federaciji BiH na smanjenju zagađenosti zraka.

Ured za reviziju institucija FBiH je u svom novom izvještaju konstatovao nedorečenosti postojećeg regulatornog okvira, napominjući kako doneseni propisi još uvijek nisu usklađeni sa zakonodavstvom Evropske unije iz oblasti zaštite okoliša.

"Nedorečenosti i neusklađenosti zakonodavstva iz oblasti zaštite okoliša mogu biti uzrokom nedovoljne efikasnosti nadležnih institucija. Provedena revizija je pokazala da nadležne institucije nisu osigurale sveobuhvatno praćenje (monitoring) kvaliteta zraka na području FBiH", navodi se u revizorskom izvještaju.

Praćenje kvaliteta zraka

Nalazi revizije ukazuju na to da nije osigurano sveobuhvatno praćenje kvaliteta zraka na području FBiH, iako je osiguranje i uspostava praćenja (monitoringa) kvaliteta zraka u FBiH predviđena regulativom još od 2003. godine.

"Dostupni podaci ukazuju na to da je raspored mjernih mjesta u FBiH neravnomjeran, te da postoje područja koja nisu pokrivena monitoringom kvaliteta zraka, a za koja postoje indicije da je kvalitet zraka ozbiljno narušen", stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Revizijom je također utvrđeno da u pet kantona – HNK, PK, USK, HBK, ZHK – nije uspostavljen kontinuirani niti povremeni monitoring kvaliteta zraka, tako da podaci o kvalitetu zraka nisu dostupni stanovništvu u ovim područjima.

Na području preostalih pet kantona uspostavljen je određeni broj mjernih stanica. Međutim, ni u ovim kantonima nije osiguran sveobuhvatan monitoring kvaliteta zraka.

Utvrđeno je da FMOIT Vladi FBiH nije uputio prijedlog lokacija stanica u federalnoj mreži koje je Vlada FBiH trebala utvrditi.

"Imali su također obavezu da u saradnji sa FHMZ-om izrade akt kojim će se definisati uspostava i odgovornost federalne i kantonalnih mreža i definisati lokacije stanica. Iako je rok za izradu ovog dokumenta bio kraj 2009. godine, još uvijek nije izrađen", stoji u izvještaju.

Ozbiljno narušen kvalitet zraka

Rezultati analiza pokazali su da su u zraku prisutne zagađujuće materije, štetne po zdravlje ljudi i okoliš, kao i da je kvalitet zraka u pojedinim područjima opasno, odnosno ozbiljno narušen.

"Građani na području ZDK, KS i TK izloženi su visokim koncentracijama zagađujućih materija u zraku s obzirom na to da su na većini mjernih stanica na ovim područjima uočena prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti jedne ili više zagađujućih materija", navodi Ured za reviziju institucija FBiH.

Posljedica je to, kako se navodi u izvještaju, činjenice da većina ministarstava nadležnih za okoliš ne raspolaže informacijama o stepenu realizacije mjera ni nekoliko godina nakon donošenja predmetnih planova.

Ured za reviziju ističe da kvalitet zraka zavisi od aktivnosti institucija i različitih resora, kao što su saobraćaj, prostorno uređenje, građenje, industrija i dr., te da je za rješavanje dugogodišnjeg problema zagađenosti zraka neophodno koordinirano djelovanje odgovornih institucija svih nivoa vlasti.