{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Monitoring komitet Skupštine Vijeća Evrope podržava ustavne amandmane

F
11.4.2006. u 11:46
0
0
Monitoring komitet Skupštine Vijeća Evrope podržava ustavne amandmane
0
Monitoring komitet Skupštine Vijeća Evrope podržava ustavne amandmane
Na sjednici Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope održanoj jutros, između ostaloga, razmatrana je situacija u Bosni i Hercegovini, a posebno s aspekta ustavnih reformi, izjavio je iz Strasbourga za Agenciju FENA Elmir Jahić, predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH koja prisustvuje proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope od 10. do 13. aprila u Strasbourgu.
Jahić je kazao da je Monitoring komitet izdao izjavu o ustavnoj reformi u BiH gdje se, između ostalog, traži od političkih partija i njihovih predstavnika u parlamentu da podrže ustavne amandmane.

„Također, Monitoring komitet želi ohrabriti građane i političare u BiH da otpočnu raspravu o Ustavu u drugoj fazi ustavnih reformi nakon oktobarskih opštih izbora i također da se u toj fazi krene s mehanizmima etničkog predstavljanja, da taj proces evoluira u reprezentaciju na građanskoj osnovi“, kazao je Jahić.

Pojasnio je da se posebno misli na eliminaciju etničkog glasanja u Zastupničkom domu i preciznije definiranje vitalnog nacionalnog interesa, odnosno zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Prema Jahićevim riječima, zbog ekonomske i finansijske situacije u BiH Monitoring komitet smatra da je birokratska struktura BiH izuzetno komplikovana, skupa i da bi u budućnosti trebalo ovu birokratiju smanjiti na jedan manji nivo. To se posebno odnosi na Federaciju BiH.

„Sve u svemu, Monitoring komitet podržava ustavne reforme u ovom obliku, s tim da se određene promjene i izmjene koje se više tiču tehničke prirode od Venecijanske komisije ugrade u predložene amandmane. Traži se da se nakon opštih izbora započne i krene s drugom fazom ustavne reforme“, kazao je Jahić.

On je najavio da bi danas trebalo biti i obraćanje predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa, te da je BiH delegirala jedno pitanje, a to je pitanje liberalizacije viznog režima za građane BiH i koji sve preduvjeti treba da se ostvare da bi došlo do liberalizacije viznog režima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: