BiH
0

Monitoring komitet Skupštine Vijeća Evrope podržava ustavne amandmane

FENA
Na sjednici Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope održanoj jutros, između ostaloga, razmatrana je situacija u Bosni i Hercegovini, a posebno s aspekta ustavnih reformi, izjavio je iz Strasbourga za Agenciju FENA Elmir Jahić, predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH koja prisustvuje proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope od 10. do 13. aprila u Strasbourgu.

Jahić je kazao da je Monitoring komitet izdao izjavu o ustavnoj reformi u BiH gdje se, između ostalog, traži od političkih partija i njihovih predstavnika u parlamentu da podrže ustavne amandmane.

„Također, Monitoring komitet želi ohrabriti građane i političare u BiH da otpočnu raspravu o Ustavu u drugoj fazi ustavnih reformi nakon oktobarskih opštih izbora i također da se u toj fazi krene s mehanizmima etničkog predstavljanja, da taj proces evoluira u reprezentaciju na građanskoj osnovi“, kazao je Jahić.

Pojasnio je da se posebno misli na eliminaciju etničkog glasanja u Zastupničkom domu i preciznije definiranje vitalnog nacionalnog interesa, odnosno zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Prema Jahićevim riječima, zbog ekonomske i finansijske situacije u BiH Monitoring komitet smatra da je birokratska struktura BiH izuzetno komplikovana, skupa i da bi u budućnosti trebalo ovu birokratiju smanjiti na jedan manji nivo. To se posebno odnosi na Federaciju BiH.

„Sve u svemu, Monitoring komitet podržava ustavne reforme u ovom obliku, s tim da se određene promjene i izmjene koje se više tiču tehničke prirode od Venecijanske komisije ugrade u predložene amandmane. Traži se da se nakon opštih izbora započne i krene s drugom fazom ustavne reforme“, kazao je Jahić.

On je najavio da bi danas trebalo biti i obraćanje predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa, te da je BiH delegirala jedno pitanje, a to je pitanje liberalizacije viznog režima za građane BiH i koji sve preduvjeti treba da se ostvare da bi došlo do liberalizacije viznog režima.