{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Momir Pelemiš i Slavko Perić se izjasnili da nisu krivi

F
FENA
16.1.2009. u 15:07
0
0
Momir Pelemiš i Slavko Perić se izjasnili da nisu krivi
0
Momir Pelemiš i Slavko Perić se izjasnili da nisu krivi
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Momir Pelemiš i drugi, optuženi Momir Pelemiš i Slavko Perić su se izjasnili da nisu krivi.
Optužnica tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića za krivično djelo genocid. U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Momir Pelemiš i Slavko Perić, od 10. jula do 1. novembra 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojske RS-a (VRS) i MUP-a RS-a bili svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata. Cilj poduhvata je bio da iz zaštićene zone UN-a Srebrenica trajno i prisilno premjeste bošnjačko civilno stanovništvo i pri tom, po kratkom postupku, pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake.

Pelemiš i Perić su, prema navodima optužnice, planirali, počinili, poticali, naredili, pomagali i podržavali počinjenje ubistava. Prisilnim premještanjem bošnjačkog civilnog stanovništva na područja izvan RS-a nanijeli su tešku tjelesnu ili duševnu povredu pripadnicima grupe, a sve radi njihovog fizičkog uništenja u potpunosti ili djelimično. Time su, kako se navodi u optužnici, počinili krivično djelo genocid, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: