{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Momir Pelemiš i Slavko Perić se izjasnili da nisu krivi

F
16.1.2009. u 15:07
0
0
Momir Pelemiš i Slavko Perić se izjasnili da nisu krivi
0
Momir Pelemiš i Slavko Perić se izjasnili da nisu krivi
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Momir Pelemiš i drugi, optuženi Momir Pelemiš i Slavko Perić su se izjasnili da nisu krivi.
Optužnica tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića za krivično djelo genocid. U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Momir Pelemiš i Slavko Perić, od 10. jula do 1. novembra 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojske RS-a (VRS) i MUP-a RS-a bili svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata. Cilj poduhvata je bio da iz zaštićene zone UN-a Srebrenica trajno i prisilno premjeste bošnjačko civilno stanovništvo i pri tom, po kratkom postupku, pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake.

Pelemiš i Perić su, prema navodima optužnice, planirali, počinili, poticali, naredili, pomagali i podržavali počinjenje ubistava. Prisilnim premještanjem bošnjačkog civilnog stanovništva na područja izvan RS-a nanijeli su tešku tjelesnu ili duševnu povredu pripadnicima grupe, a sve radi njihovog fizičkog uništenja u potpunosti ili djelimično. Time su, kako se navodi u optužnici, počinili krivično djelo genocid, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: