{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Momir Nikolić svjedoči na suđenju Karadžiću

S
12.2.2012. u 09:49
0
2
Momir Nikolić svjedoči na suđenju Karadžiću
0
Momir Nikolić svjedoči na suđenju Karadžiću
Radovan Karadžić
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bit će nastavljeno sutra u Haškom tribunalu svjedočenjem Momira Nikolića, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za sigurnost i obavještajne poslove Bratunačke brigade Vojske RS.
Haški tribunal optužio je Nikolića 2002. godine za genocid i druge zločine nad srebreničkim muslimanima.

On se najprije izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, da bi zatim, po postizanju sporazuma sa Tužilaštvom, priznao krivicu za progone. Prvostepenom presudom, Nikolić je u decembru 2003. godine osuđen na 27 godina zatvora, a žalbeno vijeće mu je u martu 2006. godine smanjilo kaznu na 20 godina.

Tužilaštvo je namjeravalo da u dokaze preda Nikolićeve iskaze na ranijim suđenjima u Hagu i da ga u glavnom ispitivanju saslušava dva sata.

Sudsko vijeće je saopštilo da, zbog položaja na kome je Nikolić bio, njegov iskaz smatra ključnim i naložilo je da se svjedok ispita uživo, tako da će ga tužilaštvo saslušavati devet sati, a zatim će ga unakrsno ispitivati optuženi.

Na listi svjedoka tužilaštva za iduću nedjelju nalazi se novinar britanskog "Indipendenta" Robert Blok, koji je u julu 1995. godine bio na području Srebrenice.

Na suđenju generalu Zdravku Tolimiru sutra se nastavlja svjedočenje vještaka odbrane, penzionisanog pukovnika VRS Ratka Škrbića.

Tolimira optužnica tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine, kada je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS, neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba generalu Ratku Mladiću.

Poslije dvomjesečne pauze sutra se nastavlja ponovljeno suđenje trojici nekadašnjih komandanata OVK Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. Preostalo je da tužilac sasluša još jednog svjedoka, koji se vodi pod pseudonimom "80".

Suđenje u ovom predmetu ponovljeno je po šest tačaka optužnice zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine. Haradinaj i Balaj su prvostepenom presudom bili oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće je u julu 2010. godine ukinulo oslobađajuću presudu i naložilo da se suđenje ponovi po optužbama za zločine u Jablanici, nakon što je zaključilo da je dokazni postupak optužbe završen prije nego što su saslušani svi svjedoci. Ponovljeno suđenje počelo je u avgustu prošle godine.

Sutra će biti nastavljen glavni pretres na suđenju bivšim šefovima Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za zločine koje su u BiH i Hrvatskoj počinile policijske i paravojne trupe pod njihovom kontrolom. Dokazni postupak nastalja Simatovićeva obrana.

U petak, 17. februara bit će održana statusna konferencija u predmetu Gorana Hadžića, nekadašnjeg premijera Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a zatim predsjednika Republike Srpske Krajine.

Hadžića optužnica u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od sredine 1991. do kraja 1993. godine.

Pred pretretresnim sudijom biće razmotren napredak u pripremama za suđenje, koje bi trebalo da počne u oktobru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: