Tokom agresije
70

Momir Bulatović i odnos prema BiH: Sarađivao s Miloševićem, branio Karadžića

A.D.
Milošević i Bulatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milošević i Bulatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i predsjednik Savezne vlade SR Jugoslavije koji je danas preminuo u 63. godini za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu podržavo je velikosrpsku retoriku, te je čak propagirao i pripajanja dijelova Hercegovine Crnoj Gori. Također bio je i bliski saradnik Slobodana Miloševića.
Iako je tokom navedenog perioda, dijelom tvrdio da bosanski Srbi čine zločine, tokom procesa u Hagu braneći ratnog zločinca Radovana Karadžića pokušao je da relativizuje svoje ranije stavove navodeći da se nije radilo o sistematskom planu za etničko čišćenje već o "vremenu ludaka", odnosno paravojnih formacija koje nije bilo moguće staviti u zakonski okvir.

Bulatović je svojevremeno na zasjedanju Vrhovnog savjeta odbrane u martu 1993. godine govorio da savezne vlasti imaju obavezu da pomognu Republici Srpskoj ali da je teško sarađivati sa nekim poput premijera tog entiteta, Vladimira Lukića, koji predlaže da srpska policija etnički očisti Sandžak i pobije tamošnje muslimane.

U intervjuu za seriju "Smrt Jugoslavije" televizije BBC Bulatović je opisao da je prilikom putovanja na Pale tokom rata primjetio da su u Republici Srpskoj sva muslimanska sela spaljena a da se na samo 100-200 metara od njih u srpskim mjestima živjelo kao da sukoba nema.

"Da, to je rat nepravedan prema svima", odgovara Bulatović i dodaje da je u drugim delovima BiH bilo obrnuto, odnosno da su srpska sela spaljivana.