BiH
3

Momčinović: Ženski pokret najjači segment postdejtonske BiH

FENA
U organizaciji Fondacije "Cure" danas je u Sarajevu počela dvodnevna konferencija "Strategija održivosti za mlade liderice, aktivistkinje i feministkinje“, koja je namijenjena djevojkama i ženama iz Srbije, Hrvatske i BiH, koje žele da budu aktivne u svojim lokalnim zajednicama i da djeluju po feminističkim principima.

"Cilj je da se mlade djevojke iz regije upoznaju, razmijene iskustva, da razgovaraju o aktivizmu u svojim lokalnim zajednicama, koje su to smjernice na koje bi trebale da obrate pažnju , šta je izuzetno važno za regiju, BiH, Srbiju, Hrvatsku", kazala je u izjavi za Fenu Vedrana Frašto, iz Fondacije "Cure".

Ideja konferencije jeste da se osigura početni alat za buduće djelovanje, mladim ženama i djevojkama koje žele da budu aktivne u svojim zajednicama kao i da se odrede fokus djelovanja i održivosti, te prioriteti mladih aktivistkinja i feministkinja.

Frašto je rekla da će nakon konferencije biti predočeni rezultati i izjave učesnica, njihovo viđenje društva u kome živimo, "gdje su nedostaci da bismo imale ravnopravno društvo te im mogle pomoći da se odluče čime će se baviti, te kakvo će biti društvu u kome će živjeti".

"Ovo je historijski trenutak za BiH, jer mlade žene iz regije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije su se organizirale i rade zajedno", istakla je Frašto.

Govoreći o temi ženskih pokreta u BiH, "Pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost u globalnom kontekstu" dr. sc. Zlatiborka Momčinović u uvodnom izlaganju je istakla da je ženski pokret najjači segment ljudskog društva postdejtonske BiH.

"Sama činjenica da žena ima daleko više od muškaraca u sferi civilnih inicijativa ukazuje da su se žene unutar bh.civilnog društva izborile za vlastiti prostor i da su motor njegovog razvoja", kazala je u izjavi za Fenu Momčinović.

Srbijanska feministica i aktivistkinja Lepa Mlađenović je govoreći o autonomnosti kazala da je jako važna autonomnost pojedinki pogotovu nove generacije u ženskom pokretu.

"Poenta autonomnosti jest da mlade djevojke mapiraju i da vidimo gdje mi u sistemu zavisnosti, od društvene i državne strukture, neoliberalnog kapitalizma, možemo biti svoje ili autonomne, a da ne potpadnemo pod njihov uticaj, da zastupamo potrebe žena u raznim kulturama, bez obzira na to da li to država ili društvo hoće ili neće, prepoznaje", kazala je Mlađenović u izjavi za Fenu.

Aktualne teme o kojima će se govoriti su "Ženski pokret na Balkanu", "Feministički aktivizam u "postfeminističkom" dobu-predavačica", "Koliko je važna autonomnost pojedinki pogotovo nove generacije u ženskom pokretu", "Način korištenja novih medija za aktivističko i feminističko djelovanje" i "Ekonomska nezavisnost u feminističkom pokretu".

Konferencija se organizuje u okviru projekta „Mlade žene-agentice pozitivnih promjena“ koji se realizuje uz suradnju s partnerskim organizacijama Autonomnim ženskim centrom (AŽC) iz Srbije i Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) iz Hrvatske.