{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Momčilo Mandić pred Apelacionim vijećem Suda BiH

F
8.7.2009. u 08:42
0
0
Momčilo Mandić pred Apelacionim vijećem Suda BiH
0
Momčilo Mandić pred Apelacionim vijećem Suda BiH
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas bi se trebao pojaviti Momčilo Mandić, bivši visoki funkcioner u vladi nekadašnje Srpske Republike BiH optužen za ratne zločine.
Tužilaštvo je uložilo žalbu na nepravosnažnu presudu kojom je on oslobođen, te će je usmeno izložiti na ovom ročištu.

Mandić se nije pojavio na sjednici Apelacionog vijeća zakazanoj za 10. juni ove godine, a kao obrazloženje navedeno je da mu "nije uredno upućen poziv".

Iz Ureda za informiranje Suda BiH su 22. juna obavijestili javnost da se optuženi Mandić javio i prijavio dvije adrese prebivališta na koje mu mogu poslati poziv - jednu u Istočnom Sarajevu, a drugu u Beogradu u Srbiji, čije državljanstvo posjeduje i gdje se trenutno nalazi.

Mandić je nepravosnažnom presudom Suda BiH, koja je izrečena 18. jula 2007. godine, oslobođen optužbe da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Mandić je 1992. godine, kao ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH, bio odgovoran za "osnivanje i funkcioniranje" kazneno-popravnih institucija u Sarajevu i Foči. U optužnici se također navodi da je Mandić u aprilu 1992. predvodio napad srpskih snaga na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH na Vracama, Sarajevo.

Na osnovu ove presude Mandiću je bio ukinut pritvor. Ipak, Mandić se u to vrijeme nalazio na odsluženju petogodišnje kazne zbog zloupotrebe položaja a prema presudi koja mu je izrečena na Odjelu za organizirani kriminal Suda BiH.

Nakon odsluženja kazne, Mandiću su vraćeni dokumenti te je napustio BiH.

U Tužilaštvu BiH kažu da nisu na vrijeme obaviješteni o Mandićevom puštanju iz zatvora.

"Mi smo jednim aktom Ministarstva pravde BiH obaviješteni da je optuženi Mandić nakon izdržanog dijela kazne pušten na slobodu. Informaciju smo dobili nakon što je on već bio u Srbiji", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: