BiH
0

Momčilo Mandić oslobođen

Sarajevo-x.com/BIRN
Nakon osam mjeseci suđenja, na stotine priloženih materijalnih dokaza i nekoliko desetina svjedoka, Sudsko vijeće je zaključilo da Momčilo Mandić nije odgovoran za zločine koje su mu stavljeni na teret.

Odlukom prvostepenog Sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine, Momčilo Mandić je oslobođen svih tačaka optužnice kojom se teretio za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

Optužnica, potvrđena 17. jula prošle godine, u četiri tačke teretila je Mandića da je kao ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH, 1992. godine bio odgovoran za osnivanje i funkcionisanje svih kazneno-pravnih institucija u dijelovima Sarajeva koji su bili pod kontrolom srpskih vlasti, te u Foči. Sve ove institucije, prema optužnici, imale su obilježja logora.

Tužilaštvo je također dokazivalo da je Mandić predvodio napad srpskih snaga na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova BiH u aprilu 1992. godine, kada je nekoliko osoba pretučeno, a potom odvedeno u objekte gdje su bili zatočeni.

Tužilaštvo, koje je predvodio Behaija Krnjić, prema odluci Suda nije uspjelo dokazati navode optužnice. Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskim vijećem, rekao je kako je iznošenje dokaza Tužilaštvo predstvljalo “pasivne izvještaje bez uspostavljene veze sa optuženim”.

Mandić je za sada najviši bivši zvaničnik nekadašnje Srpske Republike BiH protiv kojeg je vođen proces pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH.

Funkciju u Vladi Srpske Republike je obavljao u vrijeme dok je na čelu bio Radovan Karadžić, te je i jedini bliži saradnik današnjeg haškog bjegunca koji je do sada optužen.

Većina svjedoka koje je izvelo Tužilaštvo bivši su zatočenici logora Kula, Planjina Kuća te logora u Semizovcu. Od 45 svjedoka, njih 12 je tvrdilo da su vidjeli Mandića tokom zatočenja dok je obilazio logore.

Svjedoci Odbrane, među kojima nekoliko bivših upravnika logora za čije postojanje je Tužilaštvo teretilo Mandića, negirali su njegovu odgovornost tvrdeći da su vojne vlasti kontrolisale „ratne zarobljenike“.

Ni ekspert kojeg je pozvalo Sudsko vijeće nije mogao potvrditi odgovornost optuženog za funkcionisanje logora.

Sam Mandić je u nekoliko navrata odbacio navode optužnice, tvrdeći da je cijeli proces protiv njega ispolitizovan.