Badnje veče
28

Molitvom i paljenjem badnjaka u Tuzli najavljen dolazak pravoslavnog Božića

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Večernjom službom, paljenjem badnjaka, a potom i vatrometom večeras je u Tuzli najavljen dolazak najradosnijeg hrišćanskog blagdana Božića.

Brojni vjernici večeras su ispunili Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli u kojem je održana večernja služba.

S molitvom na usnama vjernici su obilježili Badnje veče, a svečanu liturgiju predvodio je tuzlanski paroh Miloš Trišić koji je vjernicima poručio da ih je u ovaj hram sabrala Vitlejemska zvijezda, svjetlost kandila i badnjaka.

"Ovdje smo se sabrali kako bismo se pomolili i zahvalili bogomladencu Hristu. Radosno pjevajmo kao oni anđeli i pastiri koji su objavili njegovo rođenje. Danas kada slavimo Badnji dan i Badnje veče hrastovo ili cerovo drvo predstavljaju snagu koju nam je pokazalo radosno rođenje Hristovo. To drvo je najjače, najbolje gori, najbolje sija i najbolju svjetlost daje. To je snaga i svjetlost nastupajućeg rođenja Hristovog", poručio je Trišić.

Sabrani u hramu kao pastiri, Trišić je kazao da su vjernici svojom molitvom zagrijali svoje duše.

"Draga braćo i sestre, sabrani u ovom svetom hramu molimo se za mir, ljubav i zdravlje svih nas i svih naših prijatelja, komšija i građana", nastavio je Trišić.

Nakon večernje službe u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice tradicionalno je osvešten i zapaljen badnjak, a potom je uslijedio i vatromet koji je obasjao nebo iznad Tuzle.

Na ovakav način najavljen je dolazak velikog hrišćanskog blagdana, a božićna liturgija u tuzlanskom pravoslavnom hramu će biti služena sutra ujutro u sedam sati.