Upriličena i muzika
201

Molitvom i paljenjem badnjaka Hrišćani najavili dolazak Božića u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti večeras su službom i paljenjem badnjaka najavili dolazak Božića u Tuzli. U dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice uprilčena je i muzika.

Brojni vjernici okupili su se u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli gdje je služena večernja služba.

Nakon liturgije vjernici su prešli u dvorište sabornog hrama gdje je osvešten, a zatim i zapaljen badnjak. Potom se začula i muzika.

Ovim događajima vjernici su najavili dolazak velikog hrišćanskog blagdana, povodom kojeg će sutra ujutro biti služena božićna liturgija.

S druge strane, patrijarh srpski Porfirije pozvao je u Božićnoj poslanici vjernike da se mole za mir svuda u svijetu, a posebno da se usrdno mole za djecu koju odrasli ubijaju u ratovima bez griže savijesti.

Apelovao je na sve da se bore za svetinju braka i porodice, naročito za uzrastanje djece "u strahu Gospodnjem" i istakao da to znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima zavisnosti.

Naglasio je da je dijete bez roditeljske ljubavi, brige i zaštite bespomoćno, ali da je i biće zajednice po preimućstvu, jer ne može da živimo, bez drugih, bez porodice, bez ljubavi.

Porfirije je pozvao sve da Badnje veče proslave u porodičnom krugu, sa svojom djecom, u duhu vjekovne tradicije srpskog naroda, uz badnjak, u atmosferi koja će podsjetiti na ubogu vitlejemsku pećinu, sklonište pastirima i njihovim stadima.

"U njoj se, na beskrajno smiren način, rodio Car slave i bio položen u obične jasle umjesto u kolijevku jer za Njega, najvećega Gosta, Emanuila ili 'Boga Koji je s nama', 'ne bejaše mjesta' u ljudskim gostionicama onoga vremena, kao što ga ni danas nema ne samo u savremenim hotelima nego ni u nekim ljudskim srcima", poručio je Porfirije.