BiH
0

Moldavac nakon prakse u Banjoj Luci: Ne ide mi se kući

Klix.ba
Corneliu Raileanu
Corneliu Raileanu
U ponedjeljak u banjalučkom vrtiću Kolibri Corneliu Raileanu iz Moldavije je održao posljednju radionicu sa mališanima u okviru projekta čiji je cilj organizacija prakse za studente iz inostranstva u tom gradu.

Corneliu je za kraj svoje prakse zajedno sa mališanima pripremio performans pod nazivom “My Dream” kojim je predstavio njihov rad u proteklih šest sedmica. Izložba likovnih radova, dječije igrice i recitacije su samo dio sadržaja programa kojim se predstavio.

"Radio sam sa njima pet sedmica i danas vidite rezultate našeg rada. Učio sam ih engleski, jer to je u stvari moje zanimanje, da budem nastavnik ili profesor. Ovo je odlična praksa za mene, jer ako možeš nečemu naučiti djecu, onda možeš bilo koga", rekao je Raileanu.

Priznaje da mu nije bilo jednostavno, jer su djeca najosjetljiviji ali i najiskreniji učenici.

"Tu je bilo 20-tak djece i ja sam s njima dnevno provodio više sati. Morali smo da se usklađujemo, kad jedni spavaju, sa drugima radim i obrnuto. Nije bilo jednostavno, trebaš imati čelične živce, pogotovo kad njih 10 počne uglas pričati i vrištati. Ali, mislim da smo se na kraju dobro sporazumjeli", kaže Corneliu.

Corneliu (prvi slijeva) sa prijateljima u Banjoj Luci
Corneliu (prvi slijeva) sa prijateljima u Banjoj Luci

Kako kaže, on je učio mališane, ali su i oni njega naučili nečemu.

"Nisam mnogo znao o Banjoj Luci, ali sam došao pripremljen. Naravno da neću doći ovdje i reći: 'O, gdje sam ja to?'. Tako da sam napravio malo istraživanje kako bih bio što bolje upućen u mjesto u koje odlazim. Na kraju, jako sam zadovoljan cijelim boravkom, pa mi se ni ne ide kući sutra", kaže kroz smijeh Moldavac.

Ekipa iz AIESEC-a potrudila se da bude dobar domaćin, pa je tako Corneliu pokazala grad, obišli su znamenitosti Banje Luke, muzej, ali i pabove i kafiće.