{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Molba za članstvo u EU će biti podnijeta do kraja 2010."

S
26.2.2010. u 22:49
0
22
"Molba za članstvo u EU će biti podnijeta do kraja 2010."
0
"Molba za članstvo u EU će biti podnijeta do kraja 2010."
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj najavio je da će BiH krajem godine podnijeti molbu za članstvo u Evropskoj uniji.
Alkalaj je danas u Briselu, gdje je razgovarao sa komesarom za proširenje EU Štefanom Leneom, istakao da BiH ne može sebi dozvoliti dalja kašnjenja na putu prema Evropskoj uniji.

"Želimo do kraja ove godine podnijeti zahtijev da nam se dodijeli kandidatura, jer nam to omoguće nastavak reformi. Ne možemo gubiti vrijeme i moramo da održimo momentum. Ako to ne uspijemo, gubimo dodatne dvije godine. Trebali bismo svakako da, u dogovoru s Evropskom komisijom, odradimo potrebne uslove, odgovorimo na par hiljada pitanja Upitnika i predamo aplikaciju do kraja 2010. godine", rekao je Alkalaj.

On je napomenuo da je upitnik dokument sa nekoliko hiljada pitanja koje sastavlja Evropska komisija, a na koje odgovoara državna administracija zemlje koja želi dobiti status kandidata.

"Ako je Brisel zadovoljan odgovorima, onda nakon nekoliko mjeseci objavi svoje mišljenje, koje se zatim dostavlja Vijeću, a to je tijelo u kojem odluke donose direktno članice", rekao je Alkalaj nakon sastanka sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

"Izgubljeno je dosad oko godinu i po dana na putu prema evropskim integracijama", rekao je Alkalaj i podsjetio da u oktobru dolaze izbori, a nova vlada će se formirati u martu ili aprilu, nakon čega nastupaju godišnji odmori.

Alkalaj kaže da je zbog izgubljenog vremena tokom rata BiH možda i poslednja u regionu u napredovanju prema NATO i EU.

Na pitanje Srne da li je komesar File imao sluha na zamisao da se do kraja godine preda zahtjev za članstvom u EU, odnosno dobijanjem statusa kandidata, Alkalaj je odgovorio da "File generalno ima sluha za BiH i želi je što prije vidjeti u Evropskoj uniji".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: