{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Molba visokom predstavniku da proglasi odluku o privremenom finansiranju FBiH

F
26.12.2006. u 12:12
0
0
Molba visokom predstavniku da proglasi odluku o privremenom finansiranju FBiH
0
Molba visokom predstavniku da proglasi odluku o privremenom finansiranju  FBiH
Iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u toku dana će biti upućena molba visokom predstavniku za BiH Christianu Schwarzu-Schillingu da on proglasi odluku o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine, saznaje Agenciji FENA.
Za ovakvo obraćanje OHR-u odlučio se Muhamed Ibrahimović, predsjedavajući federalnog Predstavničkog doma u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu, zbog otežanog procesa konstituiranja vlasti u Federaciji.

U uobičajenim okolnostima odluku te vrste donosi Parlament pošto mu je prethodno predloži Vlada. Nedavno je Vlada odobrila ovu odluku, ali njena procedura u Parlamentu zasad je zaustavljena jer treba konačno da je odobre oba parlamentarna doma, a nijedan još nije konstituiran dokraja nakon oktobarskih izbora u BiH. Druga solucija, za kojom poseže Muhamed Ibrahimović, jeste - intervencija visokog predstavnika.

Odluka o privremenom finansiranju potrebna je radi kontinuiteta finansijskih tokova u Federaciji. Ona, kao u aktuelnoj situaciji, premošćava trenutni nedostatak federalnog budžeta za iduću godinu kao akta koji na kraju tekuće godine odobravaju također Vlada i Parlament.

Slična situacija u vezi s privremenim načinom finansiranja u Federaciji desila se 2002. godine, kada je intervenirao tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, napominje Muhamed Ibrahimović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: