{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Molba visokom predstavniku da proglasi odluku o privremenom finansiranju FBiH

F
26.12.2006. u 12:12
0
0
Molba visokom predstavniku da proglasi odluku o privremenom finansiranju FBiH
0
Molba visokom predstavniku da proglasi odluku o privremenom finansiranju  FBiH
Iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u toku dana će biti upućena molba visokom predstavniku za BiH Christianu Schwarzu-Schillingu da on proglasi odluku o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine, saznaje Agenciji FENA.
Za ovakvo obraćanje OHR-u odlučio se Muhamed Ibrahimović, predsjedavajući federalnog Predstavničkog doma u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu, zbog otežanog procesa konstituiranja vlasti u Federaciji.

U uobičajenim okolnostima odluku te vrste donosi Parlament pošto mu je prethodno predloži Vlada. Nedavno je Vlada odobrila ovu odluku, ali njena procedura u Parlamentu zasad je zaustavljena jer treba konačno da je odobre oba parlamentarna doma, a nijedan još nije konstituiran dokraja nakon oktobarskih izbora u BiH. Druga solucija, za kojom poseže Muhamed Ibrahimović, jeste - intervencija visokog predstavnika.

Odluka o privremenom finansiranju potrebna je radi kontinuiteta finansijskih tokova u Federaciji. Ona, kao u aktuelnoj situaciji, premošćava trenutni nedostatak federalnog budžeta za iduću godinu kao akta koji na kraju tekuće godine odobravaju također Vlada i Parlament.

Slična situacija u vezi s privremenim načinom finansiranja u Federaciji desila se 2002. godine, kada je intervenirao tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, napominje Muhamed Ibrahimović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: