BiH
0

Molba da decertificirane policajce evidentira ICRC

FENA
Predsjednik Udruženja decertifikovanih policajaca RS-a Jovo Šinik pismeno se obratio predstavnici Vijeća Evrope u BiH Kaorolin Ravol te šefu delegacije MKCK-a BiH Anri Furnijeu.

U dopisu ih moli da izvjeste Međunarodni crveni krst sa sjedištem u Ženevi o zahtjevu decertificiranih policajaca da ih Crveni krst evidentira, te stavi pod zaštitu jer su kako se navodi, oni i njihove porodice životno ugroženi duže vrijeme, od 2002. godine.

"Kako je kategorija decertifikovanih policajaca u ovoj zemlji van sudske i svake druge zaštite, a posebno obespravljena ponašanjem, nasiljim kancelarije visokog predstavnika u BiH, životno ugrožena, kako dosadašnji pokušaji da se izvjesti ICRC nisu uspjeli, molimo Vas da ovaj zahtijev proslijedite na adresu ICRC-a“, navodi se u Šinikovom dopisu Ravol.

U dopisu Anri Furnijeu, Šinik posjeća na njihov raniji razgovor u kojem ga je upoznao s problematikom decertifikovanih policajaca u BiH, te o odnosu vlasti u ovoj državi prema navedenoj skupini. Šinik ističe da posebno zabrinjava „ponašanje, nasilje koje provodi kancelarija visokog predstavnika u BiH, prema zakonskim aktima koji regulišu navedenu problematiku“.

"U razgovoru smo tražili, a i sada ovim putem tražimo da ovaj zahtijev proslijedite na navedenu adresu. Tražimo da nas decertifikovane policajce BiH evidentira, popiše ICRC iz razloga što smo mi, a i naše porodice životno ugrožene već duže vrijeme, od 2002. godine, van zakonske zaštite i svakog drugog vida sigurnosti u ovoj zemlji“, navodi se, između ostaloga u Šinikovom dopisu.