{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mojoj dragoj BiH" i druge pjesme posvećene nezavisnoj domovini

1.3.2015. u 08:05
751
64
"Mojoj dragoj BiH" i druge pjesme posvećene nezavisnoj domovini
751
"Mojoj dragoj BiH" i druge pjesme posvećene nezavisnoj domovini
Sarajevska omladina u ratu (Foto: AFP)
Patriotizam je najistaknutiji vid ljubavi prema domovini. Ona se iskazuje na različite načine, a jedan od njih je i pjesma koja povezuju ljude i pojačava njihovu emociju prema državi.
Nakon 1. marta 1992. godine kada je BiH postala nezavisna država, nastao je veliki broj pjesama koje su iskazivale ljubav prema BiH u kojoj je bjesnio rat. Pjesme su bile i dodatna motivacija u borbi za našu državi i preživljavanje u njoj.

Izdvojili smo neke od njih...

"Mojoj dragoj BiH"

Ismet Kurtović sa svojim bratom Fikretom napisao je pjesmu "Mojoj dragoj BiH" koja je dugo godina smatrana neslužbenom himnom BiH. Gotovo svi su je koristili – od televizije i radija, do vojske na ratištu kada su dizali zastavu i kada su kretali u borbu. Pjesmu su pjevali Željko Bebek, Amir Kazić, Toni Janković, Zele Lipovača, Fikret Kurtović, Deja Mušić, Senad Galijašević, Čeha iz Divljih jagoda, franjevački zborovi, pa djevojke iz Zagrebačke džamije, statirale su prve izbjeglice, bilo je i Srba pojedinaca…

"Bosna je moja majka"

Bh. pjevačica Hanka Paldum snimila je početkom rata pjesmu "Bosna je majka moja". Ovu pjesmu otpjevala je u aprilu 1992. godine u Sarajevu pred skupštinom na građanskom protestu protiv rata istaknuvši čuvene stihove: "Musliman, Srbin i Hrvat, sve je to narod moj".

"Sarajevo"

Pjevač Dejan Lazarević je s Almom Čardžić predstavljao BiH na Euroviziji. Tokom rata snimio je niz patriotskih pjesama koje su bile slušane, a među njima je i "Sarajevo 1992-1995".

"Vojnik sreće"

U augustu 1992. u okupiranom sarajevskom naselju Dobrinja snimljen je spot za pjesmu "Vojnik sreće" koju je otpjevao Dino Merlin, a režiser spota koji je bio glavna motivacija svih građana koji su BiH doživljavali kao svoju domovinu i borili se za nu, režirao je Mirsad Herović Hera. U njoj su učestvovali pripadnici specijalne jedinice MUP-a RBiH.

"Zemljo moja"

Iako je nastala 1970 godine pjesma "Zemljo moja" postala je simbol ljubavi prema BiH posebno nakon sticanja nezavisnosti i tokom ratnih godina. Otpjevali su je Ismeta Dervoz i grupa Ambasadori. Autor muzike i teksta je Kemal Monteno.

"Bosno moja poharana"

"Bosno moja poharana" je sevdalinka koju je napisao Jozo Penava za vrijeme Drugog svjetskog rata, a četvrtu strofu dodao je Safet Isović, legenda sevdaha, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Postala je simbol otpora.

"Jedna si jedina"

Bila je to nacionalna himna Republike Bosne i Hercegovine. Tekst je napisao Dino Dervišhalidović (Merlin), na instrumentalu sevdalinke "S one strane Plive", a kao himna je bila usvojena 24. novembra 1995. godine i bila je aktuelna sve do 1998. godine kada je zamjenjena današnjom himnom Bosne i Hercegovine, Intermezzo. Uprkos tome što BiH ima novu himnu, na utakmicama i drugim skupovima bh. građani i dalje pjevaju tekst stare himne.

"Pismo prijatelju"

Posebno mjesto u srcu bh. građana ima pjesma pokojnog Kemala Montena "Pismo prijatelju" u kojem opisuje stanje u opkoljenom Sarajevu i ratnoj BiH. Nastala je 1992. godine: "Ako pitaš kako mi je, da ti roknu samo dvije, sve bi ti se samo kazalo..."

"Sva bol svijeta"

Muhamed Fazlagić Fazla je bh. pjevač i kantautor zabavne muzike. Bio je frontmen sarajevske grupe "Fazla Bend", s kojom je po prvi put predstavljao BiH na Eurosongu 1993. godine u Dublinu, sa pjesmom "Sva bol svijeta" koja je opisivala trenutno stanje u našoj državi u kojoj je bjesnio rat.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: