BiH
0

Mojmilo postaje "Park šuma"

FENA
Implementacija Lokalnog akcionog plana za zaštitu okoliša Općine Novi Grad Sarajevo počet će realizacijom prioritetnog kapitalnog projekta "Park šume Mojmilo".

Nakon što je strana firma "Idea" izradila izvedbeni projekt, u javnoj proceduri kao najpovoljniji izvođač radova izabrana je firma "Mibral" Sarajevo i to za izvođenje prve faze radova pod nazivom "Arboretum".

Radovi se odnose na ograđivanje lokaliteta, postavljanje drvenog mostića za pješake te uređenje terasa s podzidima za sadnju drveća. Predviđene su i edukativne table na podzidima te odmaralište od panjeva za edukativnu nastavu u prirodi.

Ovu fazu radova finansira Švedska organizacija za međunarodnu saradnju i razvoj "Sida" putem Regionalnog ekološkog centra u Sarajevuo i budžetskim novcem Općine.

Vrijednosti radova u ovoj fazi je 167.487.35 KM, dok je izvedbeni projekt koštao 26.442 KM.

Za drugu fazu u 2007. godini planirana je izgradnja drvene kuće - vidikovca, uređenje staze za sankanje sa žicom na brdu Mojmilo, zapadno od arboretuma na parcelama na kojima su riješeni imovinskopravni odnosi.

Uporedo će se raditi na otkupu preostalih parcela, prvenstveno vezanih za uređenje pristupa lokalitetu do kuća u podnožju brda Mojmilo.

Dinamika ovoga velikog kapitalnog projekta u očuvanju okoliša bit će uvjetovana neophodnim finansijama. Projekt se realizira u okviru Strategije razvoja Općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe te općine.