BiH
108

"Moje lijepo Sarajevo" - predivne fotografije članova NVO altruista Svjetlo

Piše: N. J.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U povodu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom NVO altruista Svjetlo upriličilo je večeras u Sarajevu izložbu fotografija "Moje lijepo Sarajevo" članova ove NVO.

Izložbu je u galeriji BlackBox svečano otvorila članica NVO altruista Svjetlo Ajla Huseinović.

Ona je zahvalila svim prisutnima na dolasku, te kazala kako za nju fotografija veoma mnogo znači, a pruža nam mogućnosti da kroz njih pričamo svoje priče.

S ciljem promocije jednakih mogućnosti u galeriji su postavljene fotografije 17 članova NVO altruista Svjetlo koji su pohađali kurs fotografije, te četiri fotografije uposlenika.

"Pored fotografija nismo napisali imena autora, zato što smo željeli da posjetitelji ocjenjuju fotografije, a ne autora. Kroz ovaj proces učenja o fotografiji željeli smo pokazati da i ljudi sa invaliditetom i umanjenim sposobnostima mogu biti jednako korisni i ravnopravni u društvu, samo ako im se za to pruži prava prilika", rekao je između ostalog izvršni direktor NVO altruista Svjetlo Haris Čaušević.

Izložba će biti postavljena u galeriji BlackBox svakim danom do 9. decembra od 10 do 18 sati. Svi zainteresovani fotografije mogu otkupiti, a početna cijena (printana i kaširana, dimenzije 60x45) iznosi 50 KM. Prihod od prodanih fotografija bit će usmjeren za nastavak programa Škola fotografije.

Mladi sa umanjenim sposobnostima su kroz kurs fotografije savladali osnove fotografisanja i kroz objektiv upoznali prirodne i kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva.

Izložba se realizira u parnerstvu sa galerijom BlackBox i Federalnim ministarstvom kulture i sporta.