Branimir Glavaš
0

"Moje državljanstvo je čisto kao suza"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Penzionisani general Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog zločina nad Srbima u Osijeku, izjavio je Srni da je državljanstvo BiH dobio na legalan način i da mu ne može biti oduzeto.

"Moje državljanstvo je 'čisto kao suza'", tvrdi Glavaš.

 Glavaš  je nazvao   medijskim špekulacijama navode da Ministarstvo civilnih poslova BiH i  istražuje legalnost njegovog bh. državljanstva, odnosno činjenicu da njegov otac možda u  vrijeme njegovog rođenja nije bio državljanin BiH, te da bi mu u  tom slučaju državljanstvo moglo biti oduzeto. 

''Sve je to već provjereno u matičnom  uredu  gdje su vađene  kopije upisa mojih roditelja u matične knjige. Moji roditelji su iz Drinovaca koji su u BiH i oni su po rođenju državljani BiH. Ja sam državljanstvo dobio na osnovu porijekla i tu nema ništa sporno'', kazao je Glavaš. 

On je ponovio da se "apsolutno ne boji" da bi mu državljanstvo BiH moglo biti oduzeto. 

Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na deset godina zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, 8. maja ove godine  pred hrvatskim pravosuđem pobjegao je u BiH čiji je državljanin. 

Od njegovog dolaska u BiH govori se o legalnosti njegovog državljanstva, a ako se dokaže da ga je stekao nelegalno, moglo  bi uslijediti njegovo izručenje Hrvatskoj. 
Glavaš je nedavno u Ljubuškom dobio ličnu kartu.