BiH
0

Moja fabrika: Priča o privrednom gigantu Zenice pretočena u knjigu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prostorijama Izdavačke kuće Vrijeme večeras je upriličena promocija knjige "Moja fabrika" autora Selvedina Avdića.

Knjiga "Moja fabrika" govori o Zeničkoj željezari, najvećoj u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nastala je, kako je autor rekao, sasvim slučajno kroz razgovor sa izdavačem knjige.

"Bila je to sasvim obična priča sa izdavačem o željezari i koliko je ona značajna za Zenicu i njemu se dopalo i pitao me da li bi ja bio u stanju da to uobličim u knjigu. Nakon nekog vremena sam odlučio da to uradim, ali kako ja želim. Oni su bili oduševljeni mojim neobičnim konceptom, jer se radi o knjizi kolažnog tipa. Tako je nastala 'Moja fabrika'", kazao je Avdić.

Svi koji se odluče pročitati knjigu imat će priliku da se upoznaju sa željezarom koja je rasla kao i država, a isto tako se i smanjivala sa njenim raspadom te sa radnicima i svemu vezanom za fabriku i grad Zenicu.

"Naziv knjige je takav jer je u njoj sadržano moje gledište nekadašnjeg giganta ovog grada i one države. Sa ovim naslovom svi imaju mogućnost da svojim mišljenjem 'izgrade' svoju fabriku i svoj grad", dodao je Avdić.

Knjiga je nakon štampanja uvezana u remek-djelo prof. Kenana Zekića, koji je koricama knjige dao originalnost printajući na komade lima njen naziv. Nakon što je kompletirana, brojni kritičari iz BiH i regije imali su priliku da pročitaju autorsko djelo Selvedina Avdića te da daju svoje mišljenje. Avdić je zadovoljan da su sve kritike do sada pozitivne.

"Dosta je kritičara dalo svoje mišljenje i raduje me da su kritike do sada pozitivne. Najviše su me oduševile kritike iz Beograda, Zagreba, Siska i Splita. Tamošnji kritičari su knjigu doživjeli kao univerzalan tekst i jako sam zadovoljan što sam uspio napraviti univerzalnu knjigu", zaključio je Avdić.

Promociji je prisustvovao veliki broj građana Zenice.