Adam Boys, šef ICMP-a
0

'Moj cilj je svim žrtvama rata vratiti ime i prezime'

Sarajevo-x.com
Škot Adam Boys već dugi niz godina boravi u Bosni i Hercegovini gdje zajedno sa svojim timom radi na ekshumacijama ratnih žrtava gdje žrtvama kako sam kaže 'vraća njihova imena', a porodicama dugo traženi mir, piše magazin Sunday Mail.

Adam Boys, 41-godišnji Škot i šef tima Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH u našu zemlju došao je još za vrijeme rata nakon što je bio užasnut ratnim slikama BiH, te je htio pomoći ljudima, a naročito djeci koja su bila na rubu gladi.

Adam Boys, zajedno sa svojim timom, radi na ekshumacijama poginulih u ratu putem DNK analize i tradicionalnih metoda identificiranja žrtava.

Usporedivši rat u BiH sa 'španjolskim građanskim ratom svoje generacije', Adam Boys, koji je prvo završio studij psihologije na edinburškom Univerzitetu, a zatim i studij poslovnog knjigovodstva u Londonu, napustio je svoj posao knjigovođe u jednoj londonskoj bolnici i odlučio doći u BiH.

'Ideja da cijeli život provedem kao knjigovođa nije me nimalo činila sretnim, zato sam odlučio pomagati ljudima, a BiH se tad činila najrealnijom opcijom. Nisam mogao gledati šta se dešava s djecom u Bosni i jednostavno sam došao. Moj cilj je identificirati 40.000 žrtava, dati im njhova imena i spojiti ih sa porodicama koje godinama čekaju da saznaju šta je bilo s njihovim najbližima. Dosad smo identificirali 20.000 osoba što znači da smo na pola puta', izjavio je Adam Boys.

'Moj posao u ICMP-u ispočetka se svodio na to kako uraditi što više s ograničenim novčanim sredstvima, a tradicionalne metode identifikacije putem odjeće i zuba nisu davale najbolje rezultate, tako da je u prvih pet godina nakon rata identificirano samo sto žrtava, dok smo nakon uvođenja DNK analize u postupke, u jednom danu identificirali čak 60 ososba, što je naš lični rekord. Tim se prvih godina sastojao od tri čovjeka, da bi danas ICMP imao 180 zaposlenih i budžet od četiri miliona američkih dolara od kojih je svaki peni utrošen na za šta je predviđen - pronalaženje i identificiranje ljudi koji su tragično izgubili život', dodao je Boys.

Tehnike ICMP-a razvijene u BiH danas se koriste za identificiranje žrtava širom svijeta, poput onih iz američkog uragana Katrina, te žrtava filipinskog tajfuna Frank, piše Sunday Mail.