IOM
0

Mogućnosti studiranja u inostranstvu za studente BiH

SRNA
Na Univerzitetu u Banjaluci danas su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) održali prezentaciju o mogućnostima studiranja u inostranstvu za studente iz BiH u okviru realizacije projekta "Izgradnja kapaciteta, informisanja i podizanje svijesti s ciljem promovisanja regularnih migracija u regionu zapadnog Balkana".

Nacionalni koordinator ovog regionalnog projekta za BiH Mirsada Zećo rekla je da je cilj njegove prezentacije da približi studentima BiH informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu, upozna ih sa inostranim fondacijama koje stipendiraju stručna usavršavanja i predstavi mogućnost studiranja i stručnog usavršavanja u Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Austriji i Francuskoj.

"Studenti će se danas upoznati sa informacijama o nastavnim programima, procesom prijave i upisa, ispitnim rokovima i o uslovima stipendija na univerzitetima u zemljama Evropske unije", rekla je Zećo.

Ona je dodala da su u okviru ovog projekta otvorena dva Migraciona servisna centra u BiH, i to u Banjaluci i Sarajevu.

"Migracioni centri su informacioni centri koji potencijalnim migrantima pružaju nepristrasne informacije o zakonitim načinima odklaska na studije i rad u inostranstvo", rekla je Zećo.

Zećo je naglasila da je veoma važno da se građanima širom BiH, koji žele emigrirati u inostranstvo, pruže legalne i sigurne informacije o mogućnostima migracije i na taj način ih spriječiti da emigriraju ilegalno, te samim tim smanjiti rizik da postanu žrtve krijumčarenja ili trgovine ljudima.

Projekat "Izgradnja kapaciteta, informisanja i podizanje svijesti s ciljem promovisanja regularnih migracija u regionu zapadnog Balkana" provodi se u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada i traje do kraja januara 2010. godine.

Projekat finansiraju Evropska komisija i vlade Njemačke, Švajcarske, Italije i Lihtenštajna.