BiH
0

Mogućnost uvođenja naknada za izgradnju autoputeva

FENA
Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Nail Šećkanović i ministar saobraćaja i veza u Vladi RS-a Nedeljko Čubrilović dogovorili su danas u Banjoj Luci više projekata iz oblasti željeznica, te putne infrastrukture s mogućnosti uvođenja posebne naknade za izgradnju i održavanje autoputeva na nivou oba entiteta.

Istaknuto je da je o pitanju naknade za puteve formirana šestočlana zajednička komisija koja ima zadatak da do 20.februara napravi prijedlog za entitetske vlade, koji bi zatim bio upućen državnom parlamentu, odnosno Vijeću ministara na konačno izjašnjavanje.

"Moramo biti obazrivi jer svaki namet za građane je veoma osjetljivo pitanje, a u ovom trenutku posebno", kazao je ministar Čubrilović.

Razgovarano je da ta naknada iznosi, pojasnio je Šećkanović, 10 feninga, ali je napomenuo da je ipak na zajedničkoj komisiji da nađe najbolje rješenje.

"Pokušat ćemo da se ta naknada uvede kao direktni prinos, što znači da ne bi išla putem Uprave za indirektno oporezivanje, već korisnicima za putnu mrežu, vjerovatno preduzećima koja će se namjenski brinuti za izgradnju i održavanje autoputeva", kazao je Šećkanović.

Bilo je riječi o realizaciji ranijeg dogovora iz Protokola dviju vlada, a ministar Šećkanović je pojasnio da bi svi danas dogovoreni zaključci trebalo da budu provedeni u narednih mjesec dana kada bi se trebao održati i naredni sastanak u Sarajevu.

Bilo je riječi i o realizaciji projekta vrijednog oko 200 miliona eura putem tzv.programa obnove željeznica, a dogovoreno je da se u oba entiteta formira "revolving" fond da bi se ta sredstva mogla povlačiti.

"Očekuju nas velike investicije kada je u pitanju željeznička infrastruktura, a razgovarano je i o mogućnosti usaglašavanja željezničkih tarifa koje naplaćuju željeznički operatori u okviru Željeznica RS-a i Željeznica FBiH i dali smo preporuke menadžmentima tih kompanija da te stvari usaglašavaju kako bi se prijevoz robe i putnika mogao sasvim normalno odvijati na cijeloj teritoriji BiH", kazao je ministar Šećkanović

Federalni ministar je napomenuo i da su oba entitetska premijera dala podršku ovim razgovorima te usaglašavanju zakonskih infrastrukturnih rješenja.

Ministar Čubrilović je rekao da kada je u pitanju putna mreža planira se da ona bude sinhronizirana na prostoru cijele BiH i napomenuo da o tom pitanju nema mimoilaženja.

"U RS-u je i dalje najvažnija stvar mreža autoputeva za koju se nadam da će u narednih desetak dana biti nešto bliže definirana", rekao je Čubrilović.