BiH
0

Mogućnost kreditnog zaduženja Sarajevogasa

FENA
U okviru rješavanja krize nastale obustavom isporuke gasa u Bosnu i Hercegovinu i urgentnošću izmirivanja dugovanja iz prethodnog perioda, u cilju realizacije zaključaka danas održanog sastanka o ovoj temi u Predsjedništnu BiH, organiziran je sastanak delegacije Kantona Sarajevo i direktora Federalne razvojne banke Ramiza Džaferovića.

Delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodio mandatar Vlade Besim Mehmedić, zajedno s direktorom "Sarajevogasa" Salihom Selmanovićem i direktorom Džaferovićem razmatrali su mogućnost kreditnog zaduženja "Sarajevogasa" od 25 milona KM pod prihvatljivim uvjetima i rokovima otplate.

Ova sredstva bi bila namjenjena za otplatu duga "Sarajevogasa" prema "BH Gasu", kako bi sve finansijske obaveze prema ruskom isporučiocu gasa bile izmirene do 26. januara ove godine.

Ukoliko dođe do realizacije ovog kredita, "BH Gas" bi u narednom periodu uredno i redovno plaćao isporuke plina iz Rusije.

Federalna razvojna banka otvorila je mogućnost ovakvog kreditnog zaduženja, te je "Sarajevogas" počeo pripremati dokumentaciju potrebnu za dobivanja kredita, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.