Zbog narušavanja prava
0

Mogući protesti boračkih kategorija u FBiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Jedinstvene boračke organizacije Federacije BiH Ahmo Begović izjavio je danas da će ova organizacija organizovati masovne proteste ukoliko Vlada FBiH ne udovolji njihovim zahtjevima.

"U posljednje vrijeme došlo je do ogromnog narušavanja prava boračkih kategorija u FBiH. Tu prije svega mislim na Zakon o demobilisanim borcima u FBiH, koji prestaje da važi krajem maja, kada će se prekinuti sve obaveze FBiH prema toj kategoriji stanovništva", rekao je Begović Srni.

On je istakao da će na taj način 80.000 demobilisanih boraca FBiH doći u gotovo bezizlaznu situaciju.

"Tražimo alternativno rješenje, odnosno da se toj kategoriji omogući zapošljavanje ili izvori prihoda od kojih mogu živjeti. Ukoliko Vlada FBiH ne pronađe adekvatno rješenje bićemo primorani da organizujemo masovne proteste na kojima ćemo tražiti smjenu kompletne izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH", dodao je Begović.

On nije mogao precizirati kada bi se trebali održati protesti, napomenuvši da je Jednistvena boračka organizacija FBiH spremna za razgovore sa predstavnicima vlasti u FBiH i pronalaženje adekvatnih rješenja.