Safet Softić
0

'Mogući ozbiljni problemi u Federaciji BiH'

SRNA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Safet Softić rekao je da očekuje ozbiljne probleme u FBiH, ukoliko parlamentarna većina uskoro ne riješi pitanje premijera i statusa Vlade.

"Kad to bude riješeno, ide rebalans budžeta, koji će podrazumijevati značajna skraćivanja u budžetu", rekao je Softić i dodao da bi rebalans budžeta trebalo da bude razmatran u drugoj polovini ovog mjeseca.

Govoreći o mjerama za ublažavanje posljedica ekonomske krize, koje su dva puta su sa Predstavničkog doma vraćane Vladi FBiH na razmatranje, Softić je naveo da je prirodno da se o tome raspravlja kada bude rebalans budžeta.

"Nažalost, od momenta kad smo počeli razgovore sa Građanskom koordinacijom i kad smo ovu tačku uvrstili u dnevni red, nakon iscrpne rasprave dogodile su se stvari koje nisu bile predvidive. Prvo ostavka premijera FBiH, a onda je Vlada zatražila da o ovim mjerama raspravljamo kada bude i rebalans budžeta", rekao je Softić za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

Komentarišući nedavno neizglasavanje izvještaja o radu Vlade FBiH, Softić je ocijenio da to pokazuje da nešto "ne štima" u Vladi ili unutar parlamentarne većine.

"Ovakav stav Parlamenta, na sreću ili nažalost, ne proizvodi nikakve pravne posljedice za Vladu. Ali, proizvodi političke poruke za parlamentarnu većinu da nešto ne štima u Vladi ili unutar parlamentarne većine. To je pitanje kojim bi trebalo da se pozabavi rukovodstvo stranaka koje čine parlamentarnu većinu", rekao je Softić.

On je ocijenio da generalno nikada u FBiH nije bilo većih izdvajanja za socijalnu i boračku kategoriju, a nikad većeg nezadovoljstva.
"Treba nam pravednija raspodjela 700 miliona KM za ove kategorije. Vlada treba da uradi rezove za dobijanje stand by aranžmana, ali da uvede pravičniji princip za raspodjelu novca. Vjerujem da je ovo dovoljno novca da svako ko ima potrebu za pomoć države da tu pomoć i dobije", zaključio je Softić.