Napravljen prvi korak
111

Moguće uvođenje novog predmeta u tuzlanskim školama po uzoru na Kanton Sarajevo

A. K.
Tuzlanski srednjoškolci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanski srednjoškolci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osnovci, a posebno srednjoškolci danas se suočavaju sa brojnim izazovima koje je sa sobom donijelo savremeno doba, a kako bi se razne pošasti prevenirale, grupa učenika iz Tuzle je pokrenula inicijativu o uvođenju novog izbornog predmeta.

Učenici Srednje medicinske škole iz Tuzle pokrenuli su inicijativu uvođenja dodatnog izbornog predmeta u srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Radni naziv predmeta je "Zdravi životni stilovi", a kao izborni bi se našao uz još dva ranije utemeljena predmeta "Islamska vjeronauka" i "Religijska kultura". Prema inicijativi, srednjoškolci bi birali između jednog od tri premeta koji žele izučavati.

Uzor na KS

"Kvalitetna edukacija u školama nam je prijeko potrebna, s obzirom da svake godine raste broj maloljetničkih trudnoća, oboljele djece od dijabetesa te depresije. To je za nas zaista crveni alarm i kao budući zdravstveni radnici želimo edukacijom popraviti situaciju u našem kantonu. Ovaj predmet bi se radio po uzoru na Kanton Sarajevo te bi teme bile prilagođene uzrastu učenika", kazala je za Klix.ba učenica Srednje medicinske škole iz Tuzle Džana Hasić, koja se zalaže za uvođenje predmeta.

Inicijativa o izučavanju zdravih životnih stilova u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu nastala je u okviru predmeta "Demokratija i ljudska prava" koji se izučava i u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli posredstvom profesora Amira Ahmetovića. Učenici su podršku dobili i od menadžmenta navedene obrazovne ustanove.

"U okviru predmeta bi se izučavale teme poput inkluzije, depresije, reproduktivnog zdravlja, nezdrave ishrane... Međutim, svjesni smo da će ovo naići na veliki otpor pojedinih građana, ali vjerujemo da je to jer smo još na početku i nisu svi dovoljno upućeni u ovaj proces. Mi zaista želimo samo bolje uslove življenja za mlade ljude i da ovom svijetu damo šansu da bude dobro mjesto za sve nas", navodi Hasić.

Da bi predmet zaživio u nastavnom planu i programu u Tuzlanskom kantonu potrebno je pokrenuti nekoliko procedura, među kojima je i elaborat o opravdanosti.

Prvi korak je već napravljen, s obzirom da se za njegovo uvođenje založila i grupa zastupnika koji se nalaze u rukovodstvu Skupštine Tuzlanskog kantona. Među njima je i Lejla Vuković, koja u razgovoru za Klix.ba ukazuje na važnost ovog predmeta.

"Smatram da je izuzetno važno izučavanje jednog ovakvog predmeta, posebno zbog svih opasnosti koje vrebaju. Učenici su na kraju krajeva nerijetko prepuštena sami sebi. Odgoj potiče od kuće na prvom mjestu, ali nažalost imamo djece koja žive u disfunkcionalnim porodicama te nemaju mogućnost da usvoje one zdrave životne navike", kaže Vuković.

Podrška Skupštine TK

Ona navodi da je grupa predstavnika učenika srednjih škola iz Tuzlanskog kantona posjetila rukovodstvo Skupštine te izrazila želju da pored Islamske vjeronauke i Religijska kulture bude uveden dodatni predmet kroz koji bi učili više o opasnosti koje vrebaju u 21. vijeku.

"O njima bi podrobnije učili od stručnih osoba poput ljekara, nutricionista, profesora iz određenih oblasti i slično. Kod učenika smo vidjeli veliku želju i spremnost da se bore za to svoje pravo, a mi smo im dali podršku", nastavlja Vuković.

Navodi da će mnogi faktori odlučivati o tome da li će dodatni izborni predmet biti uveden u srednje škole.

"O tome će odlučivati predstavnici klubova stranaka koji još uvijek nisu iznijeli svoj stav, Pedagoški zavod TK, kao i nadležna kantonalna ministarstva. Sve je još uvijek u povoju, mi smo krenuli sa zastupničkim pitanjem, a kroz odgovor ćemo vidjeti koliko će to sredstava iziskivati na godišnjem nivou, ko bi predavao predmet i slično", zaključuje Vuković.

O ovoj inicijativi u narednom periodu se očekuje i očitovanje svih relevantnih institucija u Tuzlanskom kantonu.