BiH
0

Moguće produženje Ureda visokog predstavnika za još godinu dana

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling izjavio je da će funkcija njegovog ureda biti najvjerojatnije produžena u utorak "na još godinu dana", ali da se on lično neće kandidirati za novi mandat.

"Moja procjena je da idemo ka relativnom produženju, možda od godinu dana, Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), s promjenom izvjesnih klauzula", rekao je on na konferenciji za štampu u Bruxellesu.

Zemlje članica Vijeća za implementaciju mira, formiran Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995., razmatraju produženje misije OHR-a u BiH.

Prema jednom evropskom izvoru, princip ovog produženja za najmanje godinu dana je već razmatran na nivou ambasadora ovog Vijeća od desetak zemalja i organizacija, među njima Evropska unija, SAD i Rusija, a trebao bi biti potvrđen u utorak popodne.

Sastanak od utorka bi trebao da riješi i trajanje ovog produženja do juna ili do decembra 2008., dodao je ovaj izvor.

Ukoliko se donese ova odluka o produženju Ureda visokog predstavnika, Schwarz-Schilling, kao predstavnik EU za BiH, trebao bi da napustiti funkciju krajem juna 2007.

"Jasno sam rekao da neću tražiti produženje mandata nakon 30. juna", rekao je on u utorak.

Nakon njegovog odlaska, visoki predstavnik međunarodne zajednice trebao bi biti zamijenjen specijalnim predstavnikom EU-a, koji neće imati ovlasti visokog predstavnika, ali čije tačne ovlasti još nisu u cijelosti definirane.