BiH
53

Moguće otvaranje cijelog Tunela spasa, čeka se stav stručnjaka za civilnu avijaciju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Priprema i izrada novog idejnog rješenja za Spomenički kompleks Tunel D-B, kao i razmatranje tehničkih mogućnosti za stavljanje u funkciju ovog tunela njegovom cijelom dužinom ispod aerodromske piste, bile su povod današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Fonda memorijala Kantona Sarajevo, te JP Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"U projekciji razvoja turizma u našem Kantonu Tunel D-B zauzima značajno mjesto. Riječ je o izuzetno važnom historijskom i kulturnom dobru koje ima ogromne potencijale za unapređenje turističke ponude, te nam je cilj pribaviti sve neophodne saglasnosti i dozvole od relevantnih institucija i međunarodnih agencija kako bismo mogli što prije pristupiti izradi idejnog projekta revitaliziranja i korištenja kompletnog tunela. Potreban nam je prije svega konačan stav Međunarodnog aerodroma, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH kao i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH", objasnio je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Na sastanku su razmijenjene informacije o aktivnostima koje su do sada poduzete na rekonstrukciji Tunela D-B, njegovom trenutnom stanju, aktivnostima koje se poduzimaju na njegovom održavanju, te neophodnim procedurama i dosada pribavljenim mišljenjima za realizaciju spomenutog projekta.

Direktor Međunarodnog aerodroma Armin Kajmaković istakao je da je novoimenovana uprava ovog preduzeća svjesna važnosti Tunela D-B, te da je kroz razvojne planove ovog preduzeća, u domenu svojih nadležnosti, spremna nastaviti razgovore o ispunjavanju uvjeta za realizaciju ovog važnog projekta.

Zajednički zaključak je da se pristupi izradi Akcionog plana sa konkretnim koracima i prijedlozima aktivnosti za pribavljanje mišljenja i saglasnosti od nadležnih institucija a koje su neophodne za stavljanje Tunela D-B u punu funkciju kao destinacije za promociju ratnog turizma.

"Akcionim planom ćemo zajednički inventurisati sve čime raspolažemo i sa aspekta zakonske regulative, tehničke sigurnosti kao i finansijskih mogućnosti", istakao je Kajmaković.

Kako je dogovoreno, u izradi Akcionog plana će učestvovati Radni tim sačinjen od predstavnika Ministarstva za boračka pitanja KS, Fonda memorijala i Međunarodnog aerodroma. Tim će biti formiran u narednih 15 dana.