Kolaps zračnog saobraćaja
0

Moguće je da vulkanska prašina dođe i do BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Avionski saobraćaj dijem Evrope je u kolapsu zbog oblaka vulkanske prašine i pepela izbačenih iz vulkana na Islandu. U Velikoj Britaniji otkazani su svi letovi, a sarajevski aerodorom je također otkazao letove za Minhen i Budimpeštu, dok je otkazan i let iz Velike Britanije za BiH. Kako saznajemo iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH čestice vulkanske prašine bi mogle doći do naše zemlje, ali u mnogo manjoj koncentraciji.

"Kod nas se radi o južnom strujanju zraka, odnosno iz oblasti mediterana tako da u sljedeća 24 sata nema opasnosti za našu zemlju. Vulkanska prašina bi mogla stići do BiH u budućnosti, ali u mnogo manjoj količini, s obzirom da kako oblak putuje tako se koncentracija čestica smanjuje", kazao je za Željko Majstorović za Sarajevo-x.com dodajući da te su te čestice opasne za avione, ali ne ugrožavaju zdravlje ljudi.

Kako izvještavaju hrvatski mediji, oblak prašine bi mogao tokom noći doći do sjeverne granice Hrvatske, no stručnjaci ističu kako u oblaku nema štetnih plinova.

Islandski vulkan Eyjafjallajoekull, čija je erupcija počela prije dva dana, i dalje izbacuje pepeo, a prema prvim procjenama stručnjaka, erupcija može trajati još nekoliko dana.

Avionski saobraćaju Evropi je u kolapsu i sve veći broj zemalja otkazuje letove.

Kako je izvijestio BBC u Poljskoj je zatvorena većina aerodroma, te ukoliko se ovakvo stanje nastavi visoki zvaničnici neće moći prisustvovati sahrani predsjednika Lecha Kaczynskog. Veliko broj letova je otkazan u Slovačkoj, kao i Češkoj.

Agencije izvještavaju da je do sada otkazano 17.000 letova.

Aerodrom na 24 sata je zatvorila i Francuska, kao i baltičke zemlje - Litvanija, Latvija i Estonija, dok su svoje aerodrome ranije zatvorile Švedska, Finska, Belgija, Njemačka, Norveška i Holandija.

Očekuje se da bi oblak prašine tokom noći mogao doći do Austrije i Mađarske.