BiH
30

Moguće i dnevne redukcije vode u Sarajevu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Smanjena količina vode koja se u noćnim satima u Sarajevu isporučuje potrošačima je konstantna mjera koja će i u narednom periodu biti na snazi radi punjenja rezervoara za uredno vodosnabdijevanje tokom dana, rekao je za Agenciju Fena direktor Fonda za zaštitu okoliša u Federaciji BiH Safet Harbinja.

S obzirom na to da se prema najavama hidrometeorologa i dalje nastavlja suho vrijeme bez padavina, Harbinja ističe da će dolaziti do značajnijih poremećaja u vodosnabdijevanju u noćnim satima, a nisu isključene ni dnevne redukcije vode.

Kada je u pitanju ljetno reduciranje vode, Harbinja je jako zabrinut.

"Pretpostavka je da ćemo imati određenih poteškoća. Naime, ako ćemo biti otvoreni, mi teškoća već sad imamo. Znači, nama predstoji jedna velika borba da bismo pokušali što racionalnije da koristimo resurse kojima raspolažemo i da otvaramo perspektivu stvaranja uslova za nove resurse vode. Paralelno s tim radimo u sistemu ravnomjernijeg, harmoniziranog pritiska kroz sisteme unutar samog vodovodnog sistema, naravno štiteći one resurse koje imamo", ističe Harbinja.

Također naglašava da je najveći uzrok u vezi s problemom vode ljudski faktor.

"Sve i jedno polje smo ugrozili do maksimuma, znači ljudskim faktorom, sječom šuma stvorili smo mogućnost bujičnih tokokva koji nam već stvaraju određene probleme. Sljedeći problemi su totalno nefunkcionalan sistem u distribuciji i nekontrolisano trošenje pitke vode koja je danas izuzetno važan resurs", kazao je Harbinja Agenciji Fena.

Harbinja apeluje na potrošače za racionalnijom potrošnjom vode, kako bi vodosnabdijevanje moglo biti uredno u dnevnim satima.

Također se savjetuje potrošačima da preduzimaju sve preventivne mjere kako bi spriječili kvarove na kućnim instalacijama. U suprotnom može doći do nekontrolisanog oticanja vode koje se registruje na vodomjerima i koja će biti obračunata na računima za vodu.