Udruženja Srebreničana
0

Moguća tužba zbog uništavanja artefakata

Sarajevo-x.com
Udruženja Srebreničana najavljuju tužbu protiv odgovornih u Haagu za uništavanje predmeta, među kojima i ličnih dokumenata, kose, dijelova kostiju... Istovremeno su ogorčeni na vlasti u Bosni i Hercegovini, od kojih, kažu, ne očekuju pomoć.

“Morali su kontaktirati porodice čijih su članova pronađeni posmrtni ostaci. Nisu smjeli uništiti te lične dokumente jer su to dokazi za druge postupke. Mislim da ćemo pokrenuti tužbu višoj sudskoj instanci nego što je Haški tribunal”, kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice”, a prenosi BIRN - Justice Report.

Ćatić dodaje da ne “očekuje pomoć domaćih vlasti”, te ističe da su “svi znali, a da se niko o tome nije oglasio”.

Svi uništeni predmeti, njih oko 1.000, pronađeni su u masovnim grobnicama koje su iskopavane neposredno nakon rata, a iskopavanja su rađena pod nadzorom predstavnika Haškog tužilaštva.

Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu u Tribunalu, kaže da očekuju detaljan izvještaj o uništavanju.

“Uništavanja su bila u vrijeme glavne tužiteljice Carle Del Ponte. Niko osim Tribunala nije znao za to. Lično smatram da su trebali obavijestiti prije svih porodice žrtava, kako bi se izvršila neka selekcija”, kaže Amir Ahmić.

Haris Silajdžić, bošnjački član Predsjedništva BiH, zatražio je od Haškog tužilaštva, tvrdi Ahmić, istragu o tome zašto su dokumenti uništeni.

Zvanično, nijedan organ vlasti nije saopćio da je zatražena bilo kakva istraga u vezi sa ovim slučajem.

Haško tužilaštvo je potvrdilo da je tokom 2005. i 2006. godine uništeno oko 1.000 artefakata jer su predstavljali rizik za zdravlje.

“Većina tih predmeta je bila iz masovnih grobnica, raspadali su se i predstavljali rizik po zdravlje”, pojasnila je medijima Olga Kavran, glasnogovornica Haškog tužilaštva.

Nakon što je Odbrana Vujadina Popovića, bivšeg šefa bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, zatražila ponovno otvaranje svog dokaznog postupka, Tužilaštvo u Haagu se odlučilo da zvanično potvrdi da artefakti jesu uništeni.

Argument za ovaj zahtjev bila im je tvrdnja da su došli do informacija o uništavanju dokaznih predmeta pronađenih u masovnim grobnicama na području Srebrenice, koji su, tvrde, tokom postupka uvedeni u sudske spise.

Podaci o uništavanju artefakata nisu bili poznati većem dijelu javnosti sve do maja ove godine, kada je BIRN – Justice Report objavio prvi tekst o tome. Tužilaštvo je prvobitno izbjegavalo komentarisati sve navode. (Vidi: Uništene i uspomene)

Prema posljednjim tvrdnjama Haškog tužilaštva, svi predmeti su prije uništenja snimljeni i na taj način je u arhivama sačuvan trag o njima.