Pokrenuta inicijativa
195

Moguća smjena SDA-ovog načelnika Banovića Bege Gutića, izdaju ga i stranačke kolege

A. K.
Bego Gutić (Foto: A. K./Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: A. K./Klix.ba)
Načelnik Banovića Bego Gutić iz Stranke demokratske akcije (SDA) izvjesno bi mogao biti smijenjen sa te pozicije, a izdaju ga i dvoje njegovih stranačkih kolega, koji su svoje potpise stavili na inicijativu za opoziv.

Naime, predsjedavajućem Općinskog vijeća Banovići upućena je inicijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz SDA. Kako je potvrđeno za Klix.ba, inicijativu je potpisalo 14 vijećnika, među kojima su i dva iz SDA, odnosno Adnan Okanović i Nermin Kovačević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potpisnici inicijative navode da su nezadovoljni načinom vođena politike na prostoru Banovića. Ističu da već duži vremenski period pokušavaju prikupiti dovoljan broj potpisa za pokretanje opoziva, a sada su u tome uspjeli.

"Općinski načelnik je s dolaskom na mandat ponašao se na način da je preuzeo izvršnu i zakonodavnu vlast. Dokumente samoinicijativno potpisuje, među kojima je i onaj sa Evropskom ekonomskom zajednicom. To je učinio bez da je upoznao Općinsko vijeće. Također, nakon dužeg niza godina, imali smo negativno poslovanje dvije javne ustanove i dva javna preduzeća", kazao je za Klix.ba Sifet Ikanović, vijećnik PDA u Općinskom vijeću Banovići, koji je također potpisao inicijativu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nezadovoljni vijećnici Gutiću spočitavaju i netransparentno zapošljavanje u Općini Banovići.

"On je preuzeo ingerencije vijeća, vrši sistematizaciju zaposlenika u općini. To nikada nije objavljeno u službenom glasniku, a nijedan vijećnik također nije upoznat o tome. Prema našim saznanjima, 2020. u Općini Banovići smo imali 95 zaposlenih, a sada ih je oko 140. Također, imali smo i neopravdana poskupljenja prema građanima, koja se odnose na vodu i odvoz smeća. Gutić radi sve suprotno od obećanog u predizbornoj kampanji", tvrdi Ikanović.

Pored dva vijećnika SDA, inicijativu je potpisalo 11 vijećnika PDA te jedan iz NiP-a. Kako nam je pojasnio Ikanović, prema proceduri predsjedavajući vijeća ima rok od osam dana za sazivanje vanredne sjednice.

"Ukoliko on to ne učini, mi potpisnici, možemo održati sjednicu jer imamo mogućnost da za nju izaberemo rukovodstvo", pojasnio nam je Ikanović.

U Općinskom vijeću Banovići nalazi se 25 vijećnika, a za usvajanje odluka potrebno je minimalno 13 glasova. Shodno potpisima na inicijativi, većina sa 14 glasova je osigurana, a ako se na kraju i realizira u Banovićima će uslijediti referendum. Konačnu riječ o smjeni načelnika u tom slučaju će dati građani.

Kako saznajemo, sastanak sa spornom vijećnicima SDA treba biti održan u Banovićima.

Do objave ovog članka nismo uspjeli stupiti u kontakt s Gutićem.