BiH
0

Moguća nestašica struje na Balkanu

FENA
Kozloduj; Foto: AFP
Kozloduj; Foto: AFP
Gašenje trećeg i četvrtog bloka nuklearne elektrane Kozloduj, nanijelo je veliku štetu bugarskoj energetici i zemljama Balkana prijeti nestašica električne energije, jer je Bugarska u prethodnom periodu bila njihov veliki snabdjevač, izjavio je bugarski ministar za energetiku Rumen Ovčarov.

Direktni gubici koje će Bugarska imati zbog prijevremenog zatvaranja trećeg i četvrtog bloka nuklearke Kozloduj, procijenjeni su na više od 1,6 milijardi eura, rekao je Ovčarov u intervjuu za beogradski sajt Enerdžiobserver (Energyobserver).

"Bugarska, koja je do sada bila vodeći izvoznik električne energije u jugoistočnoj Evropi, upozoravala je na potencijalnu energetsku krizu u regionu, gdje je pokrivala 80 odsto deficita električne energije.

U 2006. godini Bugarska je izvezla rekordnih 7,8 milijardi kilovatsati električne energije, ali ove godine ne planira gotovo nikakav izvoz zbog zatvaranja pomenutih reaktora", naveo je Ovčarov.

Bugarska je početkom januara, ulaskom u Evropsku uniju, ugasila dva reaktora u nuklearki "Kozloduj", snage 880 megavata, koji su proizvodili 40 odsto struje u toj zemlji.

Komentarišući projekt izgradnje balkanskih naftovoda bugarski ministar energetike rekao je da je Bugarska veoma zainteresovana za njihovu izgradnju.

"Iako nas optužuju da se nismo još odlučili između naftovoda AMBO i Burgas-Aleksandroplis mi aktivno radimo na oba projekta", rekao je on.

Ovčarov je dodao da je Bugarska u poziciji da kontroliše glavni infrastrukturni objekat - univerzalni terminal Burgas, jer će on biti tačka u kojoj će se obavljati pretovar nafte.

"Univerzalni terminal Burgas će biti tačka u kojoj će se obavljati pretovar nafte iz grčke luke Aleksandropolis i albanskog pristaništa Valona (Vlora)", rekao je Ovčarov dodajući da su u toku tripartitni pregovori o tim projektima i da očekuje da će oni biti završeni u sljedećih nekoliko mjeseci.