BiH
0

Moguća blokada finansijskog sistema za korisnike budžeta FBiH

FENA
Ako do 31. decembra u nedostatku federalnog budžeta kao službenog akta ne bude donesena barem odluka o privremenom finansiranju Federacije, nastat će blokada finansijskog sistema za federalne budžetske korisnike, izjavio je danas Agenciji FENA Emir Silajdžić, pomoćnik za budžet federalnog ministra finansija.

To ne treba da zabrinjava penzionere u Federaciji jer se njihova primanja finansiraju iz Fonda na osnovu doprinosa, ali korisnici invalidnina naprimjer ili plaća iz budžeta FBiH trpjeli bi u ovom slučaju, napominje Silajdžić.

U aktuelnom trenutku federalni budžet za narednu godinu nije donesen. Vlada FBiH odobrila je nedavno nadomješćujuću Odluku o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca 2007. i uputila je u Parlament, gdje treba da je potvrde oba doma kako bi postala operativna.

Međutim, daljnja procedura ove odluke zaustavljena je upravo u Parlamentu zbog teškoća u konstituiranju dva njegova doma u novom mandatu nakon oktobarskih izbora u BiH.

Zbog toga je predsjedavajući Predstavničkog doma u dosadašnjem sazivu Muhamed Ibrahimović odlučio da u toku dana iz Parlamenta bude upućeno pismo visokom predstavniku za BiH s molbom da on (visoki predstavnik) proglasi nadomješćujuću odluku o privremenom finansiranju FBiH.

Ibrahimović ne želi prejudicirati mogući odgovor iz OHR-a.