Srednjobosanski kanton
0

Moguć štrajk i u osnovnim školama

FENA
Iako još nije donesena definitivna odluka, sve su prilike da će se radnicima u srednjim školama koji će, shodno odluci Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Srednjobosanskog kantona (KOSVOONK SBK) najavili generalni štrajk 7. septembra, pridružiti i uposleni u osnovnom obrazovanju.

Kako je u izjavi Feni danas naglasio Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK-a, ovaj sindikat ostaje pri zaključcima koji su utvrđeni na nedavno održanoj izvještajno-izbornoj skupštini, na kojoj se razgovaralo o posljedicama provedbe Zakona o uštedama u Federaciji BiH na ekonomsko-socijalni status uposlenih u osnovnom obrazovanju.

Sindikat je tada odlučio da neće prihvatiti smanjenje plaća i naknada u osnovnom obrazovanju jer smatra da Vlada SBK-a može napraviti uštede na druge načine, između ostalih, racionalizacijom svih sektora u njenoj nadležnosti, a problem bi se riješio, tvrde u Sindikatu, i zaključivanjem Aneksa kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja na nivou SBK-a.

Zaključci s prijedlogom da se, u slučaju da Vlada SBK-a ne učini ništa po zahtjevima Sindikata, organizira generalni štrajk, osim na adrese nadležnih institucija, upućeni su ovih dana u sve osnovne škole na području SBK-a, gdje se trenutno provodi svojevrstan referendum o tome da li će se štrajk organizirati ili neće, na način da se svaki pojedinačni radnik pismeno izjašnjava o tome.

Od stava većine prosvjetnih radnika zavisit će i konačna odluka o stupanju u generalni štrajk, pojasnio je Pajić.