BiH
6

Moguć skori sastanak federalne "petorke"?

FENA
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Prema izjavama iz poslaničkih krugova Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) u Federalnom parlamentu te iz još nekih klubova, političke stranke iz Federacije BiH mogle bi uskoro razgovarati o modelima za provedbu presude "Sejdić i Finci" u Bosni i Hercegovini nakon dva kruga briselskih pregovora u kojima nije riješeno ovo pitanje, kao ni pitanje efikasnog mehanizma koordinacije, koja su preduvjet za nastavak evropskog puta BiH.

Slavica Josipović, predsjedavajuća poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice 1990 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izjavila je danas Feni da je predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž upoznao jučer članove stranačkog predsjedništva da su u narednih pet-šest dana mogući razgovori "petorke": Socijaldemokratske partije BiH, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Hrvatske demokratske zajednice 1990 i Saveza za bolju budućnost BiH.

U izjavama Feni iz poslaničkih klubova HDZ-a BiH i SBB-a u Predstavničkom domu također nije odbačena mogućnost skorog međustranačkog sastanka. Iz kluba SDP-a nije ništa potvrđeno, a iz SDA također nije bilo potvrde, ali ni demantija.

Slavica Josipović iz HDZ-a 1990 je, pak, još kazala: "Očekujemo da smo blizu dogovora. HDZ 1990 učinit će sve da dođemo do prihvatljivog rješenja".