{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mogla bi doći u pitanje fiskalna stabilnost RS-a

F
29.1.2009. u 19:06
0
1
Mogla bi doći u pitanje fiskalna stabilnost RS-a
0
Mogla bi doći u pitanje fiskalna stabilnost RS-a
Aleksandar Džombić
Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić izjavio je večeras da bi mogla doći u pitanje fiskalna stabilnost RS-a ukoliko Ustavni sud RS-a naloži da se odmah izvrše sve izvršne presude po osnovu materijalne i nematerijalne štete.
Džombić je kazao da trenutno ima 220 miliona KM verifikovanih obaveza po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete i obaveza prema dobavljačima, a od toga se 60 posto odnosi na sudske presude.

Resorni ministar je kazao da Vlada RS još uvijek nije dobila odluku Ustavnog suda RS-a i ona nije objavljena u Službenom glasniku tako da se sa sigurnošću ne zna šta piše u obrazloženju Ustvanog suda RS-a kojim su osporena četiri člana Zakona o javnom dugu RS-a.

On je u odgovoru poslanicima u Skupštini RS-a, tokom rasprave o prvoj tački dnevnog reda, poslinička pitanja i odgovori, rekao da očekuje da će u narednih nekoliko dana dobiti odluku Ustavnog suda nakon čega će Ministarstvo finansija predložiti hitne mjere kako bi riješili ovaj problem.

Ustavni sud RS-a utvrdio je da u osporenim članovima tog zakona nije utvrđena ravnoteža izmeđe javnog i pojedinačnog interesa, dok Džombić napominje da je suprotno zaključio Ustavni sud BiH.

U Skupštini RS-a je toku rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: