Aleksandar Džombić
0

Mogla bi doći u pitanje fiskalna stabilnost RS-a

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić izjavio je večeras da bi mogla doći u pitanje fiskalna stabilnost RS-a ukoliko Ustavni sud RS-a naloži da se odmah izvrše sve izvršne presude po osnovu materijalne i nematerijalne štete.

Džombić je kazao da trenutno ima 220 miliona KM verifikovanih obaveza po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete i obaveza prema dobavljačima, a od toga se 60 posto odnosi na sudske presude.

Resorni ministar je kazao da Vlada RS još uvijek nije dobila odluku Ustavnog suda RS-a i ona nije objavljena u Službenom glasniku tako da se sa sigurnošću ne zna šta piše u obrazloženju Ustvanog suda RS-a kojim su osporena četiri člana Zakona o javnom dugu RS-a.

On je u odgovoru poslanicima u Skupštini RS-a, tokom rasprave o prvoj tački dnevnog reda, poslinička pitanja i odgovori, rekao da očekuje da će u narednih nekoliko dana dobiti odluku Ustavnog suda nakon čega će Ministarstvo finansija predložiti hitne mjere kako bi riješili ovaj problem.

Ustavni sud RS-a utvrdio je da u osporenim članovima tog zakona nije utvrđena ravnoteža izmeđe javnog i pojedinačnog interesa, dok Džombić napominje da je suprotno zaključio Ustavni sud BiH.

U Skupštini RS-a je toku rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi.