|

Mogherini sastankom sa članovima Predsjedništva počela radnu posjetu BiH

Mogherini sastankom sa članovima Predsjedništva počela radnu posjetu BiH
20
Piše: Er. M.
4.3.2017. u 15:58
101
komentara
20

dijeljenja
1/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/4 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini.
Sastanak Mogherini sa kolektivnim šefovima BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem prolongiran je za danas zbog nemogućnosti slijetanja aviona na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU danas će se sastati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, a sastanku bi trebali prisustvovati i ministri finansija Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, kao i predstavnici političkih stranaka u našoj zemlji. Kako je najavljeno, u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu razgovarat će i sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, ali i predsjednikom SDS-a Vukotom Govedaricom.

Šefica evropske diplomatije započela je zvanične posjete zemljama Jugoistočne Evrope 1. marta, a 2. marta je prvobitno trebala stići u BiH, međutim, njen dolazak je prolongiran zbog nemogućnosti aviona na sleti u Sarajevo.

Uoči posjete izjavila je da je za Evropsku uniju rad sa Zapadnim Balkanom ključni prioritet te da ona radi sa željom da vidim napredak na reformskom putu svakog od partnera sa Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, kako bi bilo osigurano da taj proces neumoljivo napreduje.

"Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje ostaju iznimno važni u ovom kontekstu", rekla je Mogherini.
Prijavi grešku


Komentari (101)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...